Home - Actueel - Noodhulp - ActionAid partner in Libanon stopt tijdelijk door Israëlische aanvallen

ActionAid partner in Libanon stopt tijdelijk door Israëlische aanvallen

De recente geweldsescalatie door het Israëlische leger in het zuiden van Libanon zijn 270 mensen dood en meer dan 1000 gewond. Evacuatiebevelen zijn gegeven in de Bekaa Vallei en Zuid Libanon. Families worden daar gedwongen hun huis uit te vluchten terwijl ze gebombardeerd worden.

Door de gevaarlijke situatie is onze partner de Libanese Vrouwen Democratische Bijeenkomst (RDFL) gedwongen een tijdelijke halt te roepen in hun activiteiten. De RDFL runt in de Bekaa Vallei twee centra waarin essentiële beschermingsdiensten worden aangeboden aan Palestijnse en Syrische vluchtelingen en de gemeenschappen in Libanon die deze vluchtelingen een plek om te leven geven.

“Er is een aanzienlijke ontheemding aan de gang, waarbij veel gezinnen naar Jeb Jennine vluchten, dat als veiliger wordt beschouwd dan de omliggende dorpen,” vertelt Malak, Safe Space Officier bij de RDFL. “Scholen worden omgebouwd tot schuilplaatsen voor ontheemden en de lucht is gevuld met het constante geluid van ambulances. Er is een groeiende bezorgdheid dat de situatie de komende uren kan verslechteren.”

Aanvallen vinden steeds verder weg van de grens plaats. Mensen hebben geen andere keuze dan om naar het noorden te reizen en veiligheid te zoeken in Beirut. Tankstations hebben het enorm druk met de grote groepen mensen die proberen genoeg brandstof te krijgen om te kunnen ontsnappen.

“Mensen komen met niets aan, gedwongen hun huizen te snel verlaten,” aldus Malak. “Hun onmiddellijke behoeften moeten dringend worden aangepakt. Onze prioriteit is het waarborgen van hun veiligheid en het bieden van onderdak – hetzij door tijdelijke huisvesting in opvangcentra, hotels of bij gastgezinnen – en het waarborgen van veiligheid, vooral voor kwetsbare groepen zoals vrouwen, kinderen en ouderen. We beoordelen momenteel hun dringende behoeften en zullen er alles aan doen om hen te ondersteunen.”

ActionAid vraagt wederom urgent aan alle partijen om de veiligheid van burgers te waarborgen, volgens internationale humanitaire wetten, en om onmiddellijk te stoppen met het geweld. Organisaties zoals RDFL zijn helaas steeds harder nodig. Laat ze veilig hun werk doen om de mensen die geraakt worden door de hostiliteiten te ondersteunen!

Steun ons werk in Libanon en Gaza

Doneer nu