Home - Actueel - Duurzame aarde - Gendergelijkheid dé basis voor klimaat- en biodiversiteit

Gendergelijkheid dé basis voor klimaat- en biodiversiteit

Vandaag presenteerden wij samen met Both ENDS, CARE Nederland, Milieudefensie, Simavi, WECF en WO=MEN ons gezamenlijke paper ‘Gendergelijkheid als basis voor klimaat- en biodiversiteitsbeleid’ aan leden van de Tweede Kamer. In dit rapport tonen wij aan waarom de aanpak van de klimaat- en biodiversiteitscrisis en geïntegreerde aanpak nodig heeft, en waarom gendergelijkheid daarbij centraal moet staan. Ook hebben wij concrete aanbevelingen en specifieke voorbeelden van het werk van partners in het mondiale Zuiden.

 

Leer van de ervaringen van vrouwen

Hoewel vrouwen op de frontlinie staan van de klimaatcrisis, zitten zij bijna nooit aan de tafels waar politieke besluiten worden genomen. Ook hebben zij nog steeds bijna nooit goede toegang tot bronnen van financiering om hun klimaatwerk mee uit te voeren. Zo liet ons onderzoek naar een Nederlands klimaatfonds eerder dit jaar bijvoorbeeld zien dat omdat vrouwen geen eigenaar konden zijn van land, ze voor bepaalde projecten helemaal buitengesloten werden.

Als maatschappelijke organisaties die zich op verschillende manieren inzetten om de klimaatcrisis tegen te gaan, weten wij maar al te goed welke kostbare ervaringen en kennis vrouwen in het mondiale Zuiden met zich meebrengen. Daarom hebben we de dagelijkse klimaatinzet van deze vrouwen samen in kaart gebracht. De betrokkenheid van vrouwen bij het behoud van biodiversiteit en het tegengaan van klimaatverandering biedt waardevolle inzichten die leiden tot duurzame oplossingen.

Het paper onderstreept de noodzaak om deze perspectieven te integreren in beleid, en zo effectieve en duurzame klimaat- en biodiversiteit maatregelen te realiseren. Onze drie belangrijkste aanbevelingen zijn als volgt:

  1. Geef in Nederlands beleid en programma’s prioriteit aan betekenisvolle deelname aan politieke besluitvorming van vrouwen, van lokaal niveau tot internationale klimaat­onderhandelingen.
  2. Zorg dat financiering toegankelijker wordt voor lokale (vrouwen)organisaties, en dat alle financiering voor klimaat en biodiversiteit gendergelijkheid bevordert.
  3. Zorg dat verschillende beleidsinitiatieven elkaar niet tegenwerken of ondermijnen maar juist versterken. Geef prioriteit aan universele mensenrechten, waaronder vrouwenrechten en milieu- en klimaatafspraken.

“De klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis verergeren elkaar, maar verergeren óók bestaande ongelijkheden, waaronder genderongelijkheid,” vertelt Agnes Schim van der Loeff, beleidsadviseur klimaatrechtvaardigheid bij ActionAid. “Tegelijkertijd leiden vrouwen vaak juist oplossingen die goed zijn voor het klimaat, biodiversiteit, en sociale gelijkheid. Daarom is het zo belangrijk om deze drie thema’s gezamenlijk aan te pakken en gendergelijkheid prioriteit te maken in klimaat- en biodiversiteitsbeleid.”

 

Vertegenwoordigers van de organisaties achter het paper samen met Kamerleden, waaronder Danielle Hirsch, Suzanne Kröger, Christine Teunissen en Wytske Postma.

Lees het hele paper

Download nu