Home - Actueel - Vrouwenrechten - Jelle Havermans: “Belachelijk dat er nog steeds sprake is van structurele ongelijkheid”

Jelle Havermans: “Belachelijk dat er nog steeds sprake is van structurele ongelijkheid”

Jelle Havermans is visueel artiest, feministisch schrijver en vooral activist voor emancipatie. In zijn kunst en schrijven reflecteert hij veel op genderrollen en identiteit. Je kunt zijn publicaties onder meer lezen in De Volkskrant, Het Parool en Mindshakes. Jelle is dit jaar een van de ambassadeurs van de Women’s Rights Challenge. Waar komt zijn passie voor vrouwenrechten vandaan?
Jelle Havermans doet mee aan de Women's Rights Challenge. Ga jij de uitdaging ook aan? Ga naar www.womensrightschallenge.nl
Jelle Havermans: “Feminisme betekent voor mij dat je de ruimte hebt om te zijn wie je wil zijn in een wereld met gelijke kansen voor iedereen.”

“Ik maak me sterk voor vrouwenrechten omdat ik het belachelijk vind dat er nog steeds sprake is van structurele ongelijkheid,” vertelt Jelle. Zo dacht hij niet altijd over ongelijkheid. Hij omschrijft zichzelf als een voormalig ontkennende man. Zo een die dingen zegt als: ‘Het valt wel mee,’ en ‘Zo is het niet, zeker niet in Nederland.’

Dit veranderde toen hij 12 jaar oud was en zijn moeder een relatie kreeg met een vrouw. Op school was dit het onderwerp van gesprek en de kinderen om hem heen maakten nare opmerkingen. Dat was het moment waarop het zaadje voor ‘feminist Jelle’ werd gepland.

Het zaadje kwam tot zijn volledige bloei toen hij tijdens zijn studententijd meer vriendschappen sloot met vrouwen. “Als je je omringt met vrouwen, kan je er gewoon niet langer omheen. Ik werd me bewust van de structurele verschillen toen ik stopte met alleen ‘horen’ en echt actief begon te luisteren naar vrouwen. Verbaasd kwam ik erachter dat mijn vriendinnen ’s avonds met angst over straat gingen. Dat vrouwen minder verdienen dan mannen. En dat seksueel vrije vrouwen worden weggezet als slet, terwijl mannen geprezen worden voor hetzelfde gedrag.”

“Feminisme betekent voor mij dat je de ruimte hebt om te zijn wie je wil zijn in een wereld met gelijke kansen voor iedereen. Feminisme is niet alleen goed voor de positie van vrouwxn. Het is ook bevrijdend voor de vele mannen die worstelen met het patriarchaat.”

Nu is hij een van de ambassadeurs van ActionAid’s Women’s Rights Challenge. Daarover zegt hij: “Ik ondersteun de challenge omdat het een effectieve, laagdrempelige manier is om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen en er iets aan te doen. Hoewel ik niet veel sport, ga ik in november voor de 35 push-ups. En ik daag jou uit dat ook te doen!”