Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Rechter legt Shell CO2 reductie op

Rechter legt Shell CO2 reductie op

 

In een historische overwinning voor mens en planeet heeft de rechter bepaald dat fossiele brandstofgigant Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 netto 45% moet verminderen ten opzichte van de uitstoot in 2019.

Samen met Milieudefensie is ActionAid is één van de zeven milieu- en mensenrechtenorganisaties en 17.000 mede-eisers, die juridische stappen hebben ondernomen tegen Shell.

Marit Maij, directeur van ActionAid Nederland, zegt: “Deze historische uitspraak is een enorme overwinning voor gemeenschappen in het Zuiden, met name vrouwen en meisjes, die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis.”

“De uitkomst is een sterk signaal naar vervuilers dat ze niet meer weg kunnen komen met het aanrichten van schade aan levens, en dat er verandering op komst is, of ze dat nu leuk vinden of niet.”

De rechter stelde mensenrechten in Nederland centraal, met name het recht op veilig leven en het recht op gezin.

“De grote vervuilers moeten oppassen. Deze baanbrekende uitspraak schept nu een precedent dat bedrijven aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het veroorzaken van op hol geslagen klimaatverandering en gedwongen kunnen worden de uitstoot te verminderen in overeenstemming met de wereldwijde klimaatdoelstellingen. ”

De uitspraak van vandaag is de eerste keer in de geschiedenis dat een rechter een bedrijf aansprakelijk heeft gesteld voor het veroorzaken van de klimaatcrisis.

Recent nieuws

Actieve filters

Type

Thema

Landen

Teken de petitie!

 

Duurzame energie? JA! Maar niet ten koste van vrouwenrechten!

Ik steun de petitie »