Droogte de baas

Help mee en doneer

© Alice Oldenburg/ActionAid
In Zimbabwe, het land dat ooit bekend stond als de voedselschuur van Afrika, is de helft van de bevolking tegenwoordig afhankelijk van voedselhulp. Door de extreme droogte kwamen vorig jaar duizenden mensen om het leven – iets wat amper in het nieuws kwam.

De ramp kent vele gevolgen: een hogere kindersterfte, langzame ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen en een snelle verspreiding van ziektes, omdat waterputten met vee moeten worden gedeeld. Kinderen worden van school gehaald om te helpen met het zoeken naar voedsel en de kinderen die nog wel naar school gaan, zijn te zwak om zich te concentreren.

Daarom wil ActionAid kleinschalige boeren, in het bijzonder boerinnen, in de Zambezi vallei in het noorden van Zimbabwe helpen. Deze regio werd vorig jaar het hardst getroffen door droogte.  Help mee deze boerinnen te wapenen tegen droogte.

Dit doet ActionAid 

  • We verenigen boerinnen in coöperaties om problemen in kaart te brengen en samen met oplossingen te komen.
  • We organiseren workshops in duurzame landbouwtechnieken en het opzetten van irrigatiesystemen.
  • We helpen boerinnen hun stem te laten horen en bij de overheid hun landrechten te claimen.
  • We vragen aandacht voor klimaatverandering en de impact op mensen in ontwikkelingslanden.
  • We faciliteren uitwisselingen met andere boerinnen uit zowel Zimbabwe als daarbuiten.

“Ik ben vastbesloten om hier een succes van te maken!”

Margaret Mutune uit Kenia is weduwe en maakte lange dagen als landarbeider, waarbij ze 2 dollar per dag verdiende. Via ActionAid nam ze deel aan een uitwisseling met boeren uit een district verderop. Van hen leerde Margaret over nieuwe landbouwmethoden die rekening houden met extreme weersomstandigheden, zoals aanhoudende droogte. Toen Margaret zag welk effect dit had op de oogst, mobiliseerde ze de mensen in haar dorp om ook over te schakelen op een andere werkwijze. Margaret heeft nu haar eigen boerderij, die als voorbeeld dient voor anderen. Ze heeft genoeg voedselvoorraden in haar schuur. Andere dorpelingen volgen snel. “Ik ben vastbesloten om hier een succes van te maken, omdat ik in Yatta heb gezien dat het kan!”