Home - Doe mee - Campagnes - Women’s Rights Challenge 2019

Doe mee met de Women's Rights Challenge


Maak je sterk voor vrouwenrechten
Geraldine Kemper, ambassadeur ActionAid: “Ik kijk ernaar uit om me samen met ActionAid sterk te maken om de positie van vrouwen verbeteren.” © Principles of Light/ActionAid
35 procent van alle vrouwen krijgt in haar leven te maken met een vorm van geweld. Dit moet stoppen! Daarom organiseert ActionAid vanaf 1 oktober de Women’s Rights Challenge. In 35 dagen werken we toe naar 35 push-ups, een symbolische actie waarmee we tegelijk geld inzamelen om geweld tegen te gaan. Doe je mee?

 

Geraldine Kemper
Abbey Hoes
Marloes Coenen
Awura Abena
Marije Boomsma
Milou Deelen
Cathelijne Blok
Women’s Rights Challenge
Push-ups
Pushup
Challenge
Vrouwenrechten
Geweld
35

Geweld: vernederend en onderdrukkend

Geweld tegen vrouwen is een van de meest voorkomende mensenrechtenschendingen. Het kent vele vormen: verkrachting tot meisjesbesnijdenis en van huiselijk geweld tot uithuwelijking. Maar ook simpelweg de angst voor geweld, bijvoorbeeld op straat, kan  grote gevolgen hebben voor vrouwen. Ze zien daardoor af van school of werk, en worden beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden.

ActionAid steunt vrouwen over de hele wereld die in actie komen tegen geweld:

Marie >

Marie uit Liberia

Geweld is in Liberia nog steeds aan de orde van de dag. Maar liefst 40 procent van de vrouwen heeft in haar leven een geweldsincident gemeld. Om die reden werd Marie Clark (28) uit Liberia in 2016 een actief lid van de National Rural Women Structure, een lokale partnerorganisatie van ActionAid die zich richt op het versterken van de positie van vrouwen. Zo kunnen vrouwen zelf opstaan tegen geweld en hun rechten claimen bij de (lokale) overheid.

Steun Marie

Manu >

Manu uit Ghana

In Ghana krijgt maar liefst 94 procent (!) van de meisjes en vrouwen te maken met geweld. Op zichzelf al een schokkend percentage, maar het belemmert jonge meisjes ook om zich te ontwikkelen en een beter bestaan op te bouwen. ActionAid traint lokale vrouwen én mannen om dit probleem aan te pakken. Eén van hen is Manu. Ze gaat naar huizen, scholen, moskeeën en kerken om voorlichting te geven over de rechten van meisjes en het belang van onderwijs. “Het is moeilijk om geweld bespreekbaar te maken; mensen zwijgen er liever over,” zegt ze. “Maar de afgelopen jaren hebben we veel bereikt. Dat motiveert mij. Bijvoorbeeld als ik ouders ervan kan overtuigen om hun dochter naar school te sturen.”

Steun Manu

Wangu >

Wangu uit Kenia

Wangu is oprichtster van de Wangu Kanja Foundation, een partnerorganisatie van ActionAid in Nairobi. In 2002 werd ze gewelddadig verkracht. Een traumatische ervaring, die nog pijnlijker werd toen de politie niets met haar aangifte deed. Wangu wilde niet langer in angst leven en richtte een stichting op, waarmee ze geweld tegengaat en hulp biedt aan slachtoffers. “Ik kon het niet langer aanzien dat zoveel vrouwen in Kenia slachtoffer worden van verkrachting, en niet weten dat de daders daarvoor kunnen worden gestraft,” vertelt Wangu. “Door middel van voorlichting, training en psychische en medische hulp, geven we vrouwen hun eigenwaarde en zelfvertrouwen weer terug.”

 

Steun Wangu

Sarmin >

Sarmin uit Bangladesh

In het dorp van de 16-jarige Sarmin zijn kindhuwelijken eerder norm dan uitzondering. Daarom werd ze lid van ActionAid’s jongerenorganisatie, Activista, die opkomt voor vrouwenrechten. Maar haar activisme werd haar niet in dank afgenomen: uitgerekend Sarmin dreigde te worden uitgehuwelijkt. Met hulp van Activista kon ze dit voorkomen. Sarmin studeert nu Rechten en droomt ervan om advocaat te worden. “Toen ik een advocaat nodig had, wilde niemand mij helpen,” vertelt ze. “Daarom wil ik zelf meisjes helpen die hulp zoeken.” Sarmin geeft nog steeds trainingen over vrouwenrechten en heeft inmiddels al drie andere kindhuwelijken voorkomen!

Steun Sarmin

De Challenge

Door mee te doen aan de challenge help jij mee om geweld tegen te gaan. Vanaf 1 oktober werken we in 35 dagen toe naar 35 push-ups. Pittig, maar personal trainer Laska loodst je er door heen met de door haar ontwikkelde pushup-kalender. Een volledige fitness workout voor thuis, waarmee je de sportschool (bijna) kan overslaan. Door mee te doen aan de challenge train je niet alleen je armen, maar ook bijvoorbeeld je buikspieren. Want wist je dat je buikspieren niet alleen met buikspieroefeningen traint? Ook met push-ups train je je core en dus ook je buikspieren! Je hoeft dus niet bang te zijn voor een groot bovenlijf.

Je kan je vrienden, familie en collega’s vragen om je te steunen met een donatie en zo geld inzamelen voor het werk van ActionAid. Zo draag je, door je letterlijk sterk te maken door opdrukken, bij aan het tegengaan van geweld tegen vrouwen. Je bent in goed gezelschap, want ook onze ambassadeurs Geraldine Kemper, Abbey Hoes en nog veel meer anderen doen mee!

Jouw impact

Door mee te doen met de challenge draag je bij aan de volgende oplossingen

  • We voeren campagne voor betere wetgeving die vrouwen beschermt tegen geweld thuis, onderweg en op het werk.

  • We doen onderzoek naar de oorzaken van geweld en dragen oplossingen aan.

  • We geven trainingen zodat vrouwen weten wat hun rechten zijn en hoe ze onrecht kunnen aanpakken.

  • We bieden veilige opvang waar dat nodig is.

Liever doneren?

Wil je niet meedoen, maar vind je wel dat 35% veel te veel is? Dan kun je ook een donatie doen. Jouw steun is onmisbaar om geweld tegen vrouwen de wereld uit te helpen.