Vrouwen zijn de dupe van klimaatverandering

Steun vrouwen die in actie komen tegen klimaatschade door multinationals. Doneer nu.

Van pluche directiekamers naar mislukte oogsten

Wie iets van een ander breekt, die moet ervoor betalen. Dat weten we allemaal. Toch blijven multinationals zoals Shell steevast doorgaan met vervuiling, zodat ze zonder zorgen recordwinsten blijven maken. De klimaatverandering die zij veroorzaken wordt het hardst gevoeld door vrouwen in het mondiale Zuiden. Hun oogsten mislukken door extreme droogte of huis en haard wordt weggespoeld in overstromingen. Deze vrouwen betalen de échte prijs van klimaatverandering, terwijl CEO’s van vervuilende multinationals er warmpjes bij zitten deze feestdagen.

Vervuiling en klimaatverandering heeft langdurige gevolgen

Schade door rampen zoals een overstroming of extreme droogte heeft direct effect op levensmiddelen, gebouwen en inkomsten. De effecten op de lange termijn zijn echter ook niet te onderschatten. Het herbouwen van gebouwen die getroffen zijn door een overstroming of het herstarten van landbouw na een lange droogte zijn kostbare projecten. Als een land hiervoor hun overheidsbudget in moet zetten, hebben ze vaak geen geld over voor publieke voorzieningen zoals scholen of zorginstellingen. Dit betekent dat voornamelijk vrouwen op de lange termijn zowel steun van de overheid en kansen voor ontwikkeling mislopen.

Als een land bovendien leningen moet afsluiten om te herbouwen, is het nog moeilijker om er weer bovenop te komen. Daarnaast zijn multinationals nog zoveel aan het vervuilen, dat de klimaatrampen zich blijven opstapelen.

Steun jij vrouwen bedrijven verantwoordelijk te stellen? »

Dit doet ActionAid:

  • We ondersteunen vrouwengroepen in bijvoorbeeld Somaliland om in actie te komen voor hun rechten. Bijvoorbeeld met trainingen over vreedzame protesten.
  • Bij een klimaatramp komen we direct in actie met noodhulp, vaak onder leiding van lokale vrouwen.
  • In onder andere Kenia, Tanzania en Nederland voeren we campagne voor een globaal klimaatschadefonds waardoor de kosten van de klimaatcrisis terecht komen waar ze betaalt moeten worden: de vervuilers. De eerste stap is na jaren campagne voeren gezet: op de klimaattop in november is besloten dat dit fonds er komt. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat vrouwen centraal staan bij dit fonds, als beleidsmakers én mensen die de steun het hardste nodig hebben.

De strijd voor klimaatrechtvaardigheid kunnen deze vrouwen niet alleen. Jouw steun is hierbij onmisbaar. Iedere bijdrage helpt. Doneer nu »