Home - Doe mee - Schenken met voordeel

Schenken met belastingvoordeel

Toen Hassana's man hoorde dat ze beide hiv-positief waren, zette hij haar zonder spullen het huis uit en verbood hij haar om haar dochter nog te zien. Met hulp van ActionAid leerde zij voor haar rechten op te komen, en kreeg ze haar dochter terug. Hassana is nu een rolmodel voor vele moeders in Nigeria en helpt hen om ook op te komen voor hun rechten. © ActionAid
Wil je het werk van ActionAid voor meerdere jaren steunen? Dan kun je gebruik maken van belastingvoordeel. Normaal gesproken zijn donaties alleen gedeeltelijk aftrekbaar en alleen als ze tot 10% van je verzamelinkomen bedragen. Met een schenkingsovereenkomst geldt deze regel niet en is je gift volledig aftrekbaar. Dat kan oplopen tot wel 40% van je donatie.
Voordelig voor jou. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je gift aan ActionAid te verhogen, zonder dat het je meer kost.

Het is in 3 stappen geregeld.

 • 1.

  Download het schenkingsformulier of vraag een formulier hieronder aan. Vul het formulier in en teken dit aan beide zijden.

 • 2.

  Stuur het op naar ActionAid, Antwoordnummer 11800, 1000 RA Amsterdam. Een postzegel is niet nodig. Of maak een scan en stuur het per e-mail naar ons toe. Wij maken de schenking volgens jouw wensen in orde en sturen het formulier getekend naar je terug.

 • 3.

  Vermeld bij je belastingaangifte het jaarbedrag, je persoonlijke transactienummer en het fiscaalnummer/RSIN van ActionAid. Deze kun je allemaal terugvinden op jouw overeenkomst, of bij ons navragen.

Neem voor meer informatie over schenken met voordeel vooral even contact met ons op, of kijk of je vraag beantwoord wordt in de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Wil je meteen een schenkingsovereenkomst afsluiten? Download dan een leeg formulier hier. Natuurlijk kunnen we je ook een formulier toesturen. Vraag dit aan via schenken[at]actionaid.nl.

Download schenkingsovereenkomst

Goed om te weten

 • Je geeft jaarlijks een vast bedrag aan ActionAid, voor een minimale periode van vijf jaar. Deze minimum periode is verplicht gesteld door de Belastingdienst.
 • Je bepaalt zelf de termijnen van je gift (per jaar, halfjaar, kwartaal of per maand) en de betaalwijze (per automatische incasso of zelf overboeken).
 • Als je kiest voor een schenking voor onbepaalde tijd is het opmaken van een nieuwe overeenkomst na vijf jaar niet nodig, en kun je na die eerste vijf jaar jaarlijks opzeggen.
 • Daalt je inkomen door verlies van werk of arbeidsongeschiktheid, dan mag je de schenkingsovereenkomst tussentijds opzeggen (mits aangekruist). Dit geldt ook als de schenker overlijdt.
 • Donaties gedaan vóór de tekendatum van de overeenkomst tellen niet mee voor de volledige aftrek.
 • Had je een lopende machtiging voordat je een schenkingsovereenkomst aangaat, dan komt deze automatisch te vervallen.

Rekenvoorbeeld

Mevrouw Visser (45) heeft een inkomen van €70.000 en doneert jaarlijks €500. Dit bedrag is niet volledig aftrekbaar.

Als zij voor een onderhandse akte kiest, ontvangt zij 40 procent van haar donatie terug door een aftrekpost in de belastingaangifte. Omdat ze zeer betrokken is bij ons werk, kiest mevrouw Visser ervoor het voordeel te gunnen aan ActionAid en haar jaarlijkse bijdrage te verhogen naar € 833.

Bereken jouw voordeel met de schenkcalculator

In de aangifte Inkomstenbelasting vraagt de Belastingdienst om het RSIN (fiscaal-nummer) van de organisatie en een transactienummer (contractnummer).

 • Het RSIN (fiscaal-nummer) van ActionAid is 806530510.
 • Het transactienummer waaronder je schenkingsovereenkomst bij ons bekend is, kun je terugvinden op het schenkingsformulier. Heb je je bijdrage vastgelegd in een notariële akte? Dan bestaat er voor aktes vóór 2014 geen transactienummer en kun je in de aangifte het cijfer 0 invullen. Alleen notariële aktes die na 1 januari 2014 zijn opgesteld, hebben in een heel enkel geval een transactienummer gekregen van de notaris. Neem in geval van twijfel gerust even contact met ons op.

Meer weten over schenken met belastingvoordeel?

Voor al je vragen over schenken met belastingvoordeel kun je terecht bij Yvonne Koningen. Zij is verantwoordelijk voor de onderhandse aktes bij ActionAid en kan je hierin adviseren. Wil je je periodieke schenking toch liever bij de notaris laten vastleggen, dan kun je eveneens bij haar terecht voor informatie.

Neem contact op met Yvonne

Donateursadministratie

020-5206210

donateurs@actionaid.nl

Pagina aangepast op 7 november 2023