Voor het verwezenlijken van haar doelstelling heeft ActionAid een jaarlijks budget van ongeveer 3,3 miljoen euro. Het grootste deel van de projecten van ActionAid wordt bekostigd met subsidiegeld van institutionele donoren, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken (70%). Daarnaast heeft ActionAid ongeveer 12.000 donateurs die ongeveer een kwart van de inkomsten bijdragen (28%), en komt een klein deel van overige non-profit organisaties (2%).
ActionAid besteedde in 2019 87% van haar inkomsten aan de missiedoelstelling. Hiervan ging 51% naar onze Zuidelijke programma’s, 20% naar kritisch onderzoek, lobby en campagne in Nederland en 16% naar communicatie en voorlichting. Vooral op het gebied van belangenbehartiging (onderzoek, lobby en campagne) onderscheid ActionAid zich van andere ontwikkelingsorganisaties, die daar gemiddeld 6% aan uitgeven. Ook de 51% programmasteun bestaat grotendeels uit capaciteitsversterking van onze partners om bij hun eigen overheid en bedrijven aan te sturen op verandering. Van de 13% die wij niet besteedden aan onze doelstelling ging 3% naar beheer en administratie en werd 10% besteed aan fondsenwerving.
ActionAid maakt gebruik van een salarishuis om zo te bewerkstelligen dat alle medewerkers een transparant en marktconform salaris ontvangen. Het bestuur (die allen onbezoldigde vrijwilligers zijn) stelt het salaris van de directeur vast. Dit bedroeg in 2019 €96,658 (gebaseerd op 0,9 fte). Dit salaris ligt daarmee beneden het maximum zoals vastgelegd in de SBF-code voor Goed Bestuur. ActionAid voldoet hiermee aan de regeling beloning directeuren van goede doelen. Ook voldoen wij aan de Wet Normering Topinkomens (WNT).
Vanuit onze ideologie en zorgplicht voor het milieu en de wereld met al haar inwoners, wordt op het kantoor in Amsterdam zoveel mogelijk milieubewust gewerkt. We printen zo efficiënt en min mogelijk. Printen in kleur wordt beperkt tot uitzonderlijke gevallen. Al het print- en drukwerk gebeurt op FSC-papier en promotiekleding is gemaakt van biologisch katoen. Het afval gaat gescheiden de deur uit: grijs, plastic en papier. Met betrekking tot reizen houdt het internationale hoofdkantoor van ActionAid voor alle leden een carbon footprint register bij. Verder hebben wij de regel dat als een medewerker binnen Europa reist, dit als het mogelijk is per trein gebeurt. Daarnaast compenseren we de CO2-uitstoot van vluchten.
Wij hebben bankrekeningen bij Triodos en spaarrekeningen bij ASN. Voor buitenlandse betalingen maken we gebruik van ING. ActionAid heeft geen beleggingen. Onze pensioenen zijn ondergebracht bij Zwitserleven, het meest duurzame pensioenfonds. ActionAid heeft een company engagement policy, met een screening voor bedrijven die ActionAid financieel steunen. ActionAid neemt bijvoorbeeld geen geld aan van bedrijven in de farmaceutische industrie of wapenhandel.
ActionAid is CBF erkend en heeft de ANBI-status. Het CBF houdt toezicht op het bestuur, beleid, de bestedingen, fondsenwerving en verslaglegging van een goede doel. Van het CBF mogen wij maximaal 25% van de inkomsten uit eigen fondsenwerving (veelal particuliere donateurs) opnieuw investeren in fondsenwerving. ActionAid zit altijd onder dit maximum.
ActionAid waarborgt op verschillende manieren dat het geld dat wij van onze donateurs ontvangen goed besteed wordt. Onze jaarrekening wordt gecontroleerd door een externe accountant. Daarnaast voeren we evaluaties uit naar de effectiviteit van onze projecten en maken uitgebreide, verplichte financiële en beschrijvende rapportages voor de diverse institutionele donoren. Deze worden ook weer door accountants gecontroleerd.
ActionAid is ISO 9001:2015 gecertificeerd. ISO 9001 is een internationaal erkende norm op het gebied van kwaliteitsmanagement en geeft richtlijnen waaraan een goed kwaliteitsmanagementsysteem moet voldoen. Bovenop het ISO certificaat is ActionAid ook Partos 9001:2015 gecertificeerd. Met deze Partos 9001 verklaring kan ActionAid in aanmerking komen voor een algemeen geldende vrijstelling voor de de Organisational Risk and Integrity Assessment van het Ministerie van Buitenlandse zaken.
Pagina aangepast op 15 september 2020