50 miljoen mensen zitten wereldwijd vast in moderne slavernij. Een schokkend getal. Van het afpakken van paspoorten tot gedwongen huwelijken, moderne slavernij behelst veel. Vrouwen worden hierbij het hardst geraakt.
Vele miljoenen mensen werken wereldwijd in fabrieken, naaiateliers en de landbouw voor vrijwel geen loon onder verschrikkelijke omstandigheden. Geweld is vaker regel dan uitzondering. Stoppen is bijna nooit optie, want dan hebben ze helemaal niks meer te eten.
De producten die zij maken, liggen bij ons op de schappen. De gebouwen die zij onder drang maken, zijn bij ons voor vermaak op televisie te zien. Qatar is maar één bekend voorbeeld van gedwongen arbeid. Die stadions zijn gemaakt door migranten wiens paspoorten werden afgenomen, die met beperkte toegang tot water en eten met hele elftallen op kleine kamertjes sliepen en vaak niet eens uitbetaald kregen. Zij zijn echter lang niet de enige.
Een rapport uit 2022 laat zien dat vrouwen in de meerderheid zijn als slachtoffers van moderne slavernij, met 26,7 miljoen vrouwen vergeleken met 22,8 miljoen mannen. Deze vrouwen worden bijvoorbeeld als huishoudelijke hulp met valse beloftes naar een ander land gelokt of werken in kledingfabrieken voor bijna geen geld. Zij ervaren naast het geweld dat mannen ook ervaren op de werkvloer vaak seksueel geweld of worden zelfs gedwongen om sekswerk te doen.
Moderne slavernij als begrip kijkt verder dan gedwongen arbeid. Ook gedwongen huwelijk hoort eronder. Hoewel er zeker ook mannen en jongens uitgehuwelijkt worden tegen hun wil, bestaat de meerderheid uit vrouwen of meisjes. Meestal worden deze mensen door familieleden uitgehuwelijkt naar een ander land, in een wanhopige poging om eten op tafel te krijgen.
Cijfers laten zien dat moderne slavernij in elk werelddeel plaatsvindt. Wij hebben onlangs nog met andere partijen een ‘sweatshop’ in Den Haag georganiseerd om duidelijk te maken dat dit probleem iedereen raakt.
Als consument is het vaak moeilijk om de juiste keuzes te maken. Daarom maken wij ons hard voor wetgeving die de verantwoordelijkheid juist bij bedrijven neerlegt. Bedrijven zoals Tony’s Chocolonely, Auping en Yoghurt Barn doen er al alles aan om eventuele misstanden in hun productieketens op te sporen en tegen te gaan. Daartegen staan bedrijven zoals Boskalis, die juist enorme druk zetten om hun verantwoordelijkheid niet te hoeven nemen.
Om een gelijk speelveld te creëren voor de bedrijven die het al goed doen én de moderne slavernij in productieketens structureel tegen te gaan, ligt er een wet op tafel die bedrijven dwingt om internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De politiek kan echter nog een extra zet gebruiken om de wet aan te nemen. Daar zijn wij hard mee bezig.
De schokkende getallen hierboven komen uit een rapport van de International Labour Organization. Mede door de Coronacrisis zijn de cijfers de laatste jaren de verkeerde kant opgegaan. Het is daarom hoog tijd voor actie!
Jouw steun is hierbij onmisbaar! Doneer nu »