Gebruik je energiekorting om geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen!

Om de stijgende energieprijzen te compenseren krijgen alle huishoudens in november en december €190. Voor veel mensen hard nodig, maar niet voor iedereen. Kunt u de energierekening ook zonder deze compensatie goed betalen? U kunt er dan voor kiezen om (een deel van) dit bedrag te doneren. Bijvoorbeeld om de strijd tegen geweld tegen vrouwen te ondersteunen.

Meer dan 35% van alle vrouwen wereldwijd krijgt te maken met geweld. Een schrikbarend getal dat verder toeneemt door de wereldwijde ongelijkheid.

Ga ongelijkheid tegen

Met uw donatie steunt u vrouwen en hun gemeenschappen wereldwijd die opkomen voor hun rechten en gaat u extreme ongelijkheid tegen. Ongelijkheid die door klimaatverandering alleen maar toeneemt.

“Door de pandemie durfden veel vrouwen geen hulp te zoeken”

Elizabeth Mkongo zet zich al meer dan 20 jaar in voor vrouwen in haar gemeenschap in Mombasa, Kenia. Ze werkt voor Sauti ya Wanawake, een door vrouwen gerund project en partner van ActionAid. Via deze organisatie krijgen vrouwen, die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met seksueel geweld, toegang tot psychologische hulp, medische zorg en rechtsbijstand.

Toen de pandemie uitbrak stonden ze voor een enorme uitdaging. Elizabeth vertelde dat de rechtbanken gesloten waren en er weinig zaken voor de rechter kwamen. Daarnaast vond er door de lockdowns meer geweld plaats, terwijl er minder mogelijkheden waren om het te melden. Het kantoor van Sauti ya Wanawake moest sluiten en vrouwen durfden geen hulp meer te zoeken.

Daarom begonnen ze samen met ActionAid de SMS-hulplijn Access to Justice. Zelfs de meest geïsoleerde vrouwen konden én kunnen nog steeds via deze lijn steun krijgen bij het doen van aangifte of om informatie vragen. Elizabeth vertelt: “In een tijd waarin het voor slachtoffers van seksueel geweld moeilijk is om gerechtigheid te krijgen, geeft de SMS-hulplijn van ActionAid vrouwen toch de mogelijkheid om hulp te vragen en aangifte te doen.

Steun jij vrouwen zoals Elizabeth? Samen kunnen we geweld tegen gaan en slachtoffers ondersteunen. Doneer nu jouw energiekorting »

Doneer jouw energiekorting om geweld tegen te gaan! »

Dit doet ActionAid

  • We steunen projecten die vrouwen beschermen of bijstand verlenen, zoals juridische en emotionele bijstand. Bijvoorbeeld via het Access to Justice project: een sms-hulplijn waarmee vrouwen hulp kunnen inschakelen na een geweldsincident.

  • We geven leiderschapscursussen en bouwen Women Safe Spaces voor vrouwen, een plek waar ze in alle veiligheid tot rust kunnen komen tijdens noodsituaties zoals klimaatrampen.

  • We doen onderzoek naar geweld tegen vrouwen, o.a. in productieketens, zodat we goed onderbouwd bedrijven én overheden kunnen aanspreken en voor betere wetgeving kunnen pleiten.