Stop moderne slavernij!

Alleen samen kunnen we uitbuiting tegengaan

50 miljoen mensen zitten wereldwijd vast in moderne slavernij. Een schokkend getal. Van het afpakken van paspoorten tot gedwongen huwelijken, moderne slavernij behelst veel. Vrouwen worden hierbij het hardst geraakt.

 

Help ons moderne slavernij een halt toeroepen!

Vele miljoenen mensen werken wereldwijd in fabrieken, naaiateliers en de landbouw voor vrijwel geen loon onder verschrikkelijke omstandigheden. Geweld is vaker regel dan uitzondering. Stoppen is bijna nooit optie, want dan hebben ze helemaal niks meer te eten.

De producten die zij maken, liggen bij ons op de schappen. De gebouwen die zij onder drang maken, zijn bij ons voor vermaak op televisie te zien. Qatar is maar één bekend voorbeeld van gedwongen arbeid. Die stadions zijn gemaakt door migranten wiens paspoorten werden afgenomen, die met beperkte toegang tot water en eten met hele elftallen op kleine kamertjes sliepen en vaak niet eens uitbetaald kregen. Zij zijn echter lang niet de enige.

Vrouwen het hardst geraakt

Een rapport uit 2022 laat zien dat vrouwen in de meerderheid zijn als slachtoffers van moderne slavernij, met 26,7 miljoen vrouwen vergeleken met 22,8 miljoen mannen. Deze vrouwen worden bijvoorbeeld als huishoudelijke hulp met valse beloftes naar een ander land gelokt of werken in kledingfabrieken voor bijna geen geld. Zij ervaren naast het geweld dat mannen ook ervaren op de werkvloer vaak seksueel geweld of worden zelfs gedwongen om sekswerk te doen.

Moderne slavernij als begrip kijkt verder dan gedwongen arbeid. Ook gedwongen huwelijk hoort eronder. Hoewel er zeker ook mannen en jongens uitgehuwelijkt worden tegen hun wil, bestaat de meerderheid uit vrouwen of meisjes. Meestal worden deze mensen door familieleden uitgehuwelijkt naar een ander land, in een wanhopige poging om eten op tafel te krijgen.

De rol van Nederland

Cijfers laten zien dat moderne slavernij in elk werelddeel plaatsvindt. Wij hebben onlangs nog met andere partijen een ‘sweatshop’ in Den Haag georganiseerd om duidelijk te maken dat dit probleem iedereen raakt.

Als consument is het vaak moeilijk om de juiste keuzes te maken. Daarom maken wij ons hard voor wetgeving die de verantwoordelijkheid juist bij bedrijven neerlegt. Bedrijven zoals Tony’s Chocolonely, Auping en Yoghurt Barn doen er al alles aan om eventuele misstanden in hun productieketens op te sporen en tegen te gaan. Daartegen staan bedrijven zoals Boskalis, die juist enorme druk zetten om hun verantwoordelijkheid niet te hoeven nemen.

Om een gelijk speelveld te creëren voor de bedrijven die het al goed doen én de moderne slavernij in productieketens structureel tegen te gaan, ligt er een wet op tafel die bedrijven dwingt om internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De politiek kan echter nog een extra zet gebruiken om de wet aan te nemen. Daar zijn wij hard mee bezig.

Doneer jij om moderne slavernij tegen te gaan? »

11,8 miljoen

vrouwen en meisjes zaten in 2021 gevangen in dwangarbeid

14,9 miljoen

vrouwen en meisjes werden tot huwelijk gedwongen in 2021

12,3 miljoen

kinderen waren in 2021 slachtoffer van moderne slavernij

9,3 miljoen

meer mensen zitten in vergelijking met 2016 vast in moderne slavernij

De schokkende getallen hierboven komen uit een rapport van de International Labour Organization. Mede door de Coronacrisis zijn de cijfers de laatste jaren de verkeerde kant opgegaan. Het is daarom hoog tijd voor actie!

Dit doet ActionAid:

  • Wij geven trainingen aan vrouwen in het mondiale Zuiden om ze te helpen op te staan voor hun rechten en zodat ze moderne slavernij kunnen herkennen voordat ze er in gevangen komen te zitten
  • Voor vrouwen die uit bijvoorbeeld mensenhandel hebben weten te ontsnappen, bieden wij directe steun, zodat zij de juridische, financiële of medische steun krijgen die ze nodig hebben
  • In Nederland en op het internationale niveau dragen wij bij aan campagnes voor beleid en handhaving tegen moderne slavernij, waarbij wij ons ervoor hard maken dat vrouwen in wetgeving een centrale rol spelen

Jouw steun is hierbij onmisbaar! Doneer nu »