De verborgen prijs van kerstcadeaus

Veel producten die je aan de kassa in Nederland afrekent, worden aan de andere kant van de wereld geproduceerd of bevatten ingrediënten die van ver komen. En hoewel we het misschien niet zien of proeven, is de harde realiteit dat de rechten van vrouwen hierbij vaak grof geschonden worden.
Zo is de kans groot dat een nieuw kledingstuk in een textielfabriek in Bangladesh in elkaar is genaaid, waar 80 procent van de vrouwen die daar werken te maken krijgt met geweld. En zo reken je misschien een elektrische fiets af zonder te weten dat voor de productie van de accu
vrouwen worden uitgebuit. Vind jij ook dat dit niet kan? »

Met jouw steun staan zij sterk tegen geweld en uitbuiting!

Een eerlijke kerst voor iedereen

We kijken allemaal uit naar een mooie en gezellige decembermaand, waarin we hopelijk weer samen kunnen komen met al onze dierbaren. Maar het is onacceptabel dat achter onze kerstinkopen zoveel uitbuiting en geweld schuilgaat. Voor ons is het simpel: geweld tegen vrouwen moet stoppen! Daarom hebben we, in onder andere Bangladesh, Zuid-Afrika en Guatemala, leiderschapstrainingen en informatiepunten opgezet voor vrouwen zoals Rahima (lees haar verhaal hieronder). Want kennis is macht en hoe beter zij hun rechten kennen, hoe meer zij voor zichzelf kunnen opkomen op hun werkplek en bij de lokale overheid. Zo kunnen deze vrouwen hun gemeenschap leiden in de strijd voor rechtvaardigheid.

Geweld in een textielfabriek

Rahima (niet haar echte naam) werkt in een textielfabriek in Bangladesh. Ze naait 70 uur per week truien in elkaar, bestemd voor de internationale verkoop. Ze verdient ongeveer $0.22 cent per uur.

“Ik was om drie uur ‘s nachts klaar met mijn dienst maar mijn manager zei dat ik door moest werken. Dit was vaker gebeurd en ik was ontzettend moe, dus zei ik nee. Hij werd boos en begon te schelden. Toen ik weg probeerde te lopen sloeg hij me met een hard voorwerp op mijn hoofd. Ik bloedde maar hij stopte niet en probeerde me mee te sleuren naar boven. Gelukkig kwam er op dat moment iemand binnen. Ik durf bijna niet meer aan dit voorval te denken omdat het me zo bang maakt.”

© Fabeha Monir/ActionAid

Samen met jou kunnen we vrouwen blijven steunen in de strijd voor veilig werk »

Dit doet ActionAid

  • We steunen projecten die veiligheid bieden aan vrouwen of bijstand verlenen na een incident, zoals juridische, medische en emotionele steun.

  • We geven leiderschapscursussen en versterken de positie van vrouwen om gerechtigheid te eisen op de werkvloer. Dit doen we bijvoorbeeld door makkelijk te bereiken informatie- en steunloketten in te richten voor textielarbeiders.

  • We lobbyen, voeren campagne en zetten in op internationale wetgeving waarin maatschappelijk
    verantwoord ondernemen, inclusief het tegengaan van
    geweld tegen vrouwen, in ketens wordt afgedwongen.