Steun met een gift

Bescherm vrouwen ook tijdens de coronacrisis

Sahan vluchtte uit Myanmar, en woont nu met duizenden andere Rohingya in het vluchtelingenkamp Cox's Bazar in Bangladesh. © Fabeha Monir/ActionAid

Al voor de coronapandemie kreeg 35 procent van de vrouwen te maken met geweld. Door de huidge crisissituatie nemen zorgen en stress toe wat leidt tot een enorme stijging van geweld. Zoals in Bangladesh waar geweldsmeldingen met 983 procent zijn toegenomen. Onder andere in het vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar is geweld een groot probleem. Dit komt bovenop de al bestaande problemen: een tekort aan schoon drinkwater, medicijnen en de dreiging van COVID-19.

De coronacrisis verbindt ons meer dan ooit en dat vraagt om wereldwijde solidariteit. Met een gift kunnen we onverminderd doorgaan met ons werk en dat is – juist nu – zo belangrijk. 

Dit doet ActionAid

In vluchtelingenkampen en op andere plaatsen wereldwijd zet ActionAid Women Safe Spaces op. Een plek om op adem te komen voor vrouwen die onder de moeilijkste omstandigheden moeten overleven. Vrouwen kunnen hier:
  • geweldsincidenten rapporteren, medische en psychische hulp krijgen en in alle rust borstvoeding geven.
  • terecht voor informatie en voorlichting over vrouwenrechten, huiselijk geweld en het coronavirus.
  • trainingen in leiderschap en ondernemerschap volgen, die ook tijdens de crisis met extra hygienemaatregelen worden gegeven.