Stop geweld tegen vrouwen

Je kan het gerust een wereldwijde epidemie noemen: geweld tegen vrouwen. 35% van alle vrouwen wereldwijd krijgt er namelijk mee te maken. Thuis, op straat, op het werk en in productieketens. En elke vrouw is er één te veel.
Daar kwam het afgelopen 1,5 jaar de COVID-19 pandemie nog eens overheen, wat het leven voor veel vrouwen nog moeilijker maakte. In Oeganda verdubbelde het aantal geweldsmeldingen het afgelopen jaar en in Bangladesh stegen de meldingen met een ongekende 983%. Dit moet veranderen! Help jij mee? »

Help mee om geweld tegen vrouwen de kop in te drukken!

Vrouwen lijden in stilte

Veel vrouwen raakten hun inkomen en zelfstandigheid kwijt. Afgesloten van de buitenwereld krijgen ze niet alleen steeds meer te maken met huishoudelijk en seksueel geweld, maar wordt dit ook steeds minder gemeld. In een land als Kenia, waar 80 procent van de vrouwen geweld meemaakt en slechts 8,7 procent hiervan wordt gerapporteerd, is dit een erg verontrustende ontwikkeling.

Geweld melden via SMS

In Kenia bezit 75 procent van de bevolking een mobiele telefoon. En hier ligt dan ook een uitkomst: met het project Access to Justice, onze SMS-hulplijn in Kenia, kunnen nu ook geïsoleerde vrouwen per SMS geweld melden. De getrainde hulpverleners, zoals Elizabeth, van partnerorganisatie Sauti ya Wanawake (‘stem van de vrouwen’), schieten direct te hulp met medische, juridische en mentale steun.

Een recente evaluatie van de hulplijn laat het succes en de potentie zien. Zo zijn er al 650 vrouwen geholpen en kwamen er vorig jaar in één maand wel 275 geweldszaken voor de rechter. En het is meer dan alleen een meldpunt. Ook werden er al 638,600 berichten verstuurd naar vrouwen met tips voor geweldpreventie. Eenmaal op de rader krijgen vrouwen trainingen aangeboden voor bijvoorbeeld het opzetten van een eigen onderneming. Met jouw steun is hun veiligheid binnen handbereik »

“Door de pandemie durven veel vrouwen geen hulp te zoeken”

Elizabeth Mkongo zet zich al meer dan 20 jaar in voor vrouwen in haar gemeenschap in Mombasa, Kenia. Ze werkt voor Sauti ya Wanawake, een door vrouwen gerund project en partner van ActionAid. Via deze organisatie krijgen vrouwen, die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met seksueel geweld, toegang tot psychologische hulp, medische zorg en rechtsbijstand.

De pandemie heeft de hulpverlening ernstig bemoeilijkt, vertelt Elizabeth: “De meeste rechtbanken zijn gesloten en weinig zaken komen voor een rechter. Hierdoor lopen veel daders gewoon vrij rond. Door de lockdowns vindt er meer geweld plaats, maar het wordt minder gemeld. Door de pandemie moesten we ons kantoor sluiten en durven vrouwen geen hulp meer te zoeken.”

Daarom is Sauti ya Wanawake samen met ActionAid de SMS-hulplijn Access to Justice gestart. Zelfs de meest geïsoleerde vrouwen kunnen via deze lijn aangifte doen of om informatie vragen via een speciaal telefoonnummer. Elizabeth zegt daarover: “In een tijd waarin het voor slachtoffers van seksueel geweld moeilijk is om gerechtigheid te krijgen, geeft de SMS-hulplijn van ActionAid vrouwen toch de mogelijkheid om hulp te vragen en aangifte te doen.

Samen met jou kunnen we vrouwen blijven steunen in de strijd tegen geweld »

Dit doet ActionAid

  • We steunen projecten die vrouwen beschermen of bijstand verlenen, zoals juridische en emotionele bijstand. Bijvoorbeeld middels het Access to Justice project.

  • We geven leiderschapscursussen en bouwen Women Safe Spaces voor vrouwen, een plek waar ze in alle veiligheid tot rust kunnen komen.

  • We doen onderzoek naar geweld tegen vrouwen, o.a. in productieketens, zodat we gefundeerd bedrijven én overheden kunnen aanspreken en voor betere wetgeving kunnen pleiten.