Stop geweld tegen vrouwen

Je kan het gerust een wereldwijde epidemie noemen: geweld tegen vrouwen. Wereldwijd krijgt 1/3e van alle vrouwen er namelijk mee te maken. Thuis, op straat, op het werk en in productieketens.

ActionAid zet zich elke dag in om dit geweld tegen te gaan. In november staan we hier extra bij stil in de Week tegen Grenzeloos Geweld. Deze week eindigt op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, met een speciaal evenement in Amsterdam om nog meer zichtbaarheid en nadruk te geven aan dit probleem in binnen- en buitenland.

Help mee om geweld tegen vrouwen de kop in te drukken!

Een stille epidemie

Veel vrouwen zijn tijdens de coronacrisis hun inkomen en zelfstandigheid kwijtgeraakt. Afgesloten van de buitenwereld krijgen ze niet alleen steeds meer te maken met huishoudelijk en seksueel geweld, maar wordt dit ook steeds minder gemeld. In een land als Kenia, waar 80 procent van de vrouwen geweld meemaakt en slechts 8,7 procent hiervan wordt gerapporteerd, is dit een erg verontrustende ontwikkeling.

Een licht in de duisternis is de eerste stap

Door zichtbaar te maken hoeveel vrouwen met allerlei verschillende vormen van geweld te maken krijgen, laten wij vrouwen die dit overkomt zien dat zij niet alleen staan. Wij laten zien dat wij als maatschappij dit geweld niet tolereren. Wij laten zien dat het niet hun schuld is. En dat er hulp beschikbaar is.

Vrouwen die te maken krijgen met huishoudelijk geweld, krijgen van hun partner te horen dat het hun schuld is. Vrouwen die te maken krijgen met geweld op straat of op werk weten dat het niet klopt, maar voelen zich machteloos.

ActionAid werkt aan zichtbaarheid door evenementen zoals die op 25 november, maar steunt ook direct vrouwen in het mondiale Zuiden om geweld tegen te gaan.

Dit doet ActionAid

  • We ontwikkelen samen met lokale partners projecten die vrouwen beschermen of ondersteunen, zoals juridische en emotionele bijstand. Bijvoorbeeld via het Access to Justice project: een sms-hulplijn waarmee vrouwen hulp kunnen inschakelen na een geweldsincident.

  • We geven leiderschapscursussen en bouwen Women Safe Spaces voor vrouwen, een plek waar ze in alle veiligheid tot rust kunnen komen tijdens noodsituaties zoals klimaatrampen.

  • We doen onderzoek naar geweld tegen vrouwen, o.a. in productieketens, zodat we goed onderbouwd bedrijven én overheden kunnen aanspreken en voor betere wetgeving kunnen pleiten.