Doneer nu voor Rohingya-vluchtelingen

Geef voor mensen in nood

45.000 mensen zijn huis en haard kwijt. Alweer. Bijna 4 jaar geleden sloegen meer dan een miljoen Rohingya’s op de vlucht voor geweld in hun thuisland Myanmar. Na een lange, tergende reis kwamen ze aan in Cox’s Bazar, een enorm vluchtelingenkamp in Bangladesh. In het overbevolkte kamp probeerden ze in gammele huisvesting een thuis te maken. En dan komt deze brand.

15 mensen hebben de verwoestende brand die maandag uitbrak niet overleefd. Tienduizenden anderen moesten wéér alles achterlaten om aan de vlammen te ontkomen. Met jouw steun kunnen zij weer een leven opbouwen >>

Gezinnen herenigen

Ook de verblijfplaats van Jahanu Begum is maandag volledig afgebrand. Maar dat was niet haar grootste zorg: in de chaos raakte ze haar twee kinderen (7 & 9 jaar oud) kwijt.

“Ik stortte volledig in, ik wist niet meer wat ik moest doen,” vertelt Jahanu. “Alles stond in brand en ik was op zoek naar mijn kinderen in het kamp. Ze zijn nog zo jong en ik vreesde voor hun leven. Gelukkig hebben we elkaar weer gevonden in het ActionAid community center, de kinderen waren daar veilig opgevangen. We wonen nu in een ander deel van het kamp bij mijn moeder. Alles zijn we kwijt.”

Dit doet ActionAid

Dankzij onze sterke aanwezigheid in het kamp kon ActionAid direct in actie komen. Allereerst ondersteunden we de evacuatie van het getroffen deel, en herenigden we kinderen en ouders die elkaar in de chaos kwijt waren geraakt. Nu bieden we noodhulp bestaande uit:

  • Drinkwater en voedselpakketten verspreiden;
  • Noodonderdak bieden in community centers die niet beschadigd zijn;
  • Hygiëne-pakketten voor vrouwen verspreiden met o.a. maandverband en zeep;
  • Women’s Safe Spaces opzetten en onderhouden, waar vrouwen en meisjes in alle veiligheid tot rust kunnen komen.
Geef vandaag nog voor getroffen Rohingya-vluchtelingen, die al jaren kampen met extreme onzekerheid en nu nogmaals alles moesten achterlaten.

Pagina aangepast op 15 april 2021