Droogte de baas

Help mee en doneer

© Alice Oldenburg/ActionAid
Steeds vaker worden mensen in ontwikkelingslanden geconfronteerd met lange periodes van droogte of juist extreme regenval. Met als gevolg mislukte oogsten en te weinig voedsel.
Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de oogsten van kleine boeren en boerinnen. En als klimaatverandering in het huidige tempo doorzet, zullen de oogsten van boeren in sommige ontwikkelingslanden in 2020 zelfs met 50% zijn afgenomen.
Gelukkig weten we steeds meer over duurzame landbouwtechnieken die kleinschalige boeren en boerinnen weerbaar maken tegen klimaatverandering en die bijdragen aan duurzame voedselvoorziening. Help mee deze boerinnen te wapenen tegen klimaatverandering.

Dit doet ActionAid 

  • We verenigen boerinnen in coöperaties om problemen in kaart te brengen en samen met oplossingen te komen.
  • We organiseren workshops in duurzame landbouwtechnieken en het opzetten van irrigatiesystemen.
  • We helpen boerinnen hun stem te laten horen en bij de overheid hun landrechten te claimen.
  • We vragen aandacht voor klimaatverandering en de impact op mensen in ontwikkelingslanden.
  • We faciliteren uitwisselingen met andere boerinnen uit zowel Zimbabwe als daarbuiten.

“Ik ben vastbesloten om hier een succes van te maken!”

Margaret Mutune uit Kenia is weduwe en maakte lange dagen als landarbeider, waarbij ze 2 dollar per dag verdiende. Via ActionAid nam ze deel aan een uitwisseling met boeren uit een district verderop. Van hen leerde Margaret over nieuwe landbouwmethoden die rekening houden met extreme weersomstandigheden, zoals aanhoudende droogte. Toen Margaret zag welk effect dit had op de oogst, mobiliseerde ze de mensen in haar dorp om ook over te schakelen op een andere werkwijze. Margaret heeft nu haar eigen boerderij, die als voorbeeld dient voor anderen. Ze heeft genoeg voedselvoorraden in haar schuur. Andere dorpelingen volgen snel. “Ik ben vastbesloten om hier een succes van te maken, omdat ik in Yatta heb gezien dat het kan!”

Pagina aangepast op 12 juli 2018