Duurzame transitie? JA!

Maar niet ten koste van vrouwen. Als we niets doen betalen zij de rekening.

Steun vrouwen in hun strijd voor eerlijke mangaanwinning.

We rijden steeds meer elektrisch en dat is maar goed ook. Minder CO2-uitstoot is immers essentieel voor het behalen van de klimaatdoelen. Maar het redden van het klimaat mag niet ten koste gaan van de natuur en mensenlevens elders.

Laten we het in één keer goed doen!

Mangaan is onmisbaar in de productie van onder andere staal en elektrische batterijen, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld windmolens, elektrische auto’s en e-bikes. In de Kalahari regio van Zuid-Afrika vinden internationale mijnbouwbedrijven mangaan in overvloed. Zij maken hier enorme winst mee, maar de lokale bevolking betaalt de prijs.

Vrouwen worden extra hard geraakt. Voor hen bieden de mijnen weinig werk en dus geen inkomsten. Vervuild water maakt daarnaast ze ver moeten lopen om schoon water te halen, vaak via onveilige wegen waar geweld op de loer ligt. Matlhogonolo, een activist uit de regio, weet dit maar al te goed: zij werd op 18-jarige leeftijd verkracht door een mijnwerker.

De vrouwen en meisjes in de Kalahari regio zijn strijdbaar maar kunnen niet alleen op tegen de invloedrijke bedrijven, die ook de lokale overheid in hun zak hebben. ActionAid strijdt samen met vrouwen zoals Matlhogonolo voor een duurzame mangaanketen. Hoe meer mensen achter hen staan, des te harder hun stem zal klinken. Doe jij ook mee? »

Dit doet ActionAid:

Samen met lokale mijnwerkersorganisaties werken we om de mijnbouwbedrijven ter verantwoording te roepen en mensenrechten te beschermen.

Daarnaast doen we het volgende:

  • We doen onderzoek naar de impact van bijvoorbeeld mangaanmijnen op vrouwenrechten, zodat we o.a. in Nederland en Zuid-Afrika kunnen lobbyen voor betere regelgeving.
  • We ontwikkelen trainingen, bijvoorbeeld voor lokale jonge vrouwen op het gebied van leiderschap, communicatie, het tegengaan van misbruik en het opeisen van hun rechten.
  • We bieden juridische bijstand aan vrouwen die voor hun rechten opkomen en de strijd aan gaan met grote mijnbouwbedrijven.