Duurzame transitie? JA!

Maar niet ten koste van vrouwen. Als we niets doen betalen zij de rekening.

Steun vrouwen in hun strijd voor eerlijke mangaanwinning.

Niet op die fiets!

We rijden steeds meer elektrisch en dat is maar goed ook. Minder CO2-uitstoot is immers essentieel voor het behalen van de klimaatdoelen. Maar het redden van het klimaat mag niet ten koste gaan van de natuur en mensenlevens elders.

Laten we het in één keer goed doen!

Mangaan is een mineraal dat we terugvinden in onder andere elektrische auto’s en fietsen, zonnepanelen en windmolens. Allemaal producten die we hard nodig hebben in de strijd voor een beter klimaat. In de Noordkaap van Zuid-Afrika bevinden zich veel mijnbouwbedrijven die mangaan winnen. Zij maken hier enorme winst mee, maar de lokale bevolking betaalt de prijs.

Vrouwen worden extra hard geraakt. Voor hen bieden de mijnen weinig werk en dus geen inkomsten. Dat betekent dat veel vrouwen hun heil zoeken in sekswerk om te overleven. Daarnaast vervuilen de mijnen het grondwater, waardoor vrouwen ver moeten lopen om schoon water te halen, vaak via onveilige wegen waar geweld op de loer ligt. Matlhogonolo, een activist uit de regio, weet dit maar al te goed: zij werd op 18-jarige leeftijd verkracht door een mijnwerker. Steun vrouwen zoals haar om voor hun rechten op te komen »

Matlhogonolo Mochware weet maar al te goed welke impact de mijnen kunnen hebben. Toen ze 18 was, verkrachtte een mijnwerker haar. “Ik droomde ervan om naar school te gaan en later kinderen te krijgen. Maar ik moest snel volwassen worden en zorgen voor mijn zieke moeder, mijn jongere broer en een kleine baby die ik eigenlijk niet wilde. Het was echt moeilijk.”

Matlhogonolo kwam al snel in aanraking met de door ActionAid gesteunde organisatie Mining Affected Communities United in Action. Ze werd verkozen om vrouwen uit de Noord-Kaap te vertegenwoordigen binnen de organisatie. “Ik leerde hoe mijnbouw onze gemeenschap beïnvloedt en over de schending van vrouwenrechten.” 

Nu traint ze zelf actief vrouwen over o.a. financiële onafhankelijkheid en duurzame landbouw en helpt ze met het opzetten van tuintjes: “Ik probeer vrouwen te adviseren dat er niets zo krachtig is als onafhankelijkheid.”

In actie!

De vrouwen en meisjes in de Kalahari regio zijn strijdbaar maar kunnen niet alleen op tegen de invloedrijke bedrijven, die ook de lokale overheid in hun zak hebben. ActionAid strijdt samen met vrouwen zoals Matlhogonolo voor een duurzame mangaanketen. Hoe meer mensen achter hen staan, des te harder hun stem zal klinken. Doe jij ook mee? »

Dit doet ActionAid!

  • We doen onderzoek naar de impact van bijvoorbeeld mangaanmijnen op vrouwenrechten, zodat we o.a. in Nederland en Zuid-Afrika kunnen lobbyen voor betere regelgeving.

  • We ontwikkelen trainingen, bijvoorbeeld voor lokale jonge vrouwen op het gebied van leiderschap, communicatie, het tegengaan van misbruik en het opeisen van hun rechten.

  • We stimuleren vrouwen om economisch zelfstandig te worden, bijvoorbeeld middels ondernemerschapstrainingen en een startbedrag om een eigen bedrijf op te zetten en te laten groeien.