Humanitaire crisis in Gaza

Steun vrouwen in Gaza met een eenmalige donatie!

© AIN Media

Humanitaire crisis in Gaza

“Het is een wonder dat we nog leven,” vertelt Bisan. Ze is 24 jaar en vrijwilliger voor ActionAid Palestina. Op dit moment staat zij, samen met 2,2 miljoen anderen in Gaza, doosangsten uit. Er is geen toegang tot water, eten of elektriciteit. Mensen die hun huis verloren zijn slapen op straat. Bij plotse evacuaties blijven veelal zwangere vrouwen, ouderen, kinderen en andere kwetsbare groepen achter. Zij kunnen niet vluchten voor het geweld.

De humanitaire nood is ongekend hoog. Al jaren steunt ActionAid vrouwen in de bezette Palestijnse gebieden om op te komen voor hun rechten. Nu zetten we samen met lokale partners alles op alles om water en voedsel- en hygiënepakketten beschikbaar te stellen en andere levensreddende hulp te bieden. Dit kunnen wij niet alleen. Jouw steun is onmisbaar, iedere bijdrage helpt. Doneer nu »

De stand van zaken

Tussen 7 oktober en het einde van 2023 zijn er in totaal in Gaza meer dan 23.000 Palestijnen gedood. Vrouwen en kinderen vormen wel 70% van dit totaal. In andere woorden wordt elke tien minuten een kind gedood en worden ieder uur ruim drie vrouwen gedood.

Tegelijkertijd zijn bijna 59.000 mensen gewond geraakt en worden meer dan 7.000 mensen vermist. Vermoedelijk liggen velen hiervan onder het puin. Verder zijn ongeveer 1,9 miljoen mensen uit hun huizen verdreven – velen meerdere keren. Dit betekent dat de opvangcentra waar ActionAid hulppakketten aan levert, vol zitten met mensen, die heel graag naar huis willen.

 

Wat doet ActionAid in Gaza?

Samen met lokale partners biedt ActionAid voedsel, water en andere essentiële goederen aan gezinnen in Gaza. Naast hulppakketten en geld bieden onze partners verder nog een hulplijn voor psychologische hulp en organiseren ze activiteiten voor kinderen in opvangcentra. Het Al-Awda ziekenhuis, één van onze partners, biedt essentiële medische diensten en is één van de weinige ziekenhuizen waar vrouwen nog hulp kunnen krijgen bij bevallen.

Wat hebben we tot nu toe bereikt?

Tussen oktober en begin januari hebben wij:

 • Ruim 5600 mensen in Gaza warme maaltijden gegeven (meer staan op de planning).
 • Ruim 1000 voedselpakketten uitgedeeld.
 • 1050 gezinnen contant geld gegeven om voedsel en essentiële spullen mee te kopen.
 • 2000 pakketten met winterkleding, dekens en matrassen uitgedeeld aan vrouwen en kinderen.
 • 60 toilet- en doucheblokken gebouwd om vrouwen en meisjes een privéruimte te bieden terwijl ze in uitzonderlijk uitdagende omstandigheden leven.
 • Emotionele steun geboden via een hotline die wordt beheerd door maatschappelijk werkers en experts op het gebied van gendergerelateerd geweld.
 • Psycho-sociale ondersteuning geboden aan kinderen in opvangcentra via activiteiten zoals tekenen, zingen, spelletjes en oefeningen die zijn ontworpen om aan de sociale en emotionele behoeftes van de kinderen te voldoen.

Daarnaast steunen wij Palestijnse mensen in de Westelijke Jordaanoever die sinds het begin van de escalatie uit Gaza zijn ontheemd met o.a.:

 • Ruim 1100 hygiënepakketten
 • 838 winterpakketten
 • Gemeenschappelijke warme maaltijden bij de opvangcentra en ruim 240 voedselpakketten
 • Het trainen van jongerenvrijwilligers in noodhulp, waarbij we 60 EHBO-koffers aan deze jonge mensen hebben uitgedeeld
 

Wat is er nodig?

Meer dan een miljoen mensen in Gaza hebben hulp nodig. Hoewel de hulp die we tot nu toe hebben kunnen bieden essentieel is, is er nog veel meer nodig. Deze hulp kunnen we echter alleen opschalen als er een permanent staakt-het-vuren is met een open humanitaire corridor waar naast voedsel en water ook brandstof mee geleverd kan worden.

Momenteel werken onze collega’s en partners in Gaza met gevaar voor eigen leven. Ook voor hen blijven we de internationale gemeenschap oproepen om druk te zetten zodat de bombardementen zo snel mogelijk stoppen, het geweld deëscaleert en een vreedzame oplossing gevonden kan worden.

Dit is een langdurige crisis. Een staakt-het-vuren is de eerste stap in een lang proces om mensen te ondersteunen zodat ze hun leven weer op kunnen bouwen. ActionAid werkt niet alleen aan directe ondersteuning, maar ook aan langetermijnoplossingen. Ook hiervoor is jouw donatie essentieel.

Steun ons werk in Gaza!

Doneer nu

Waarom ActionAid?

 • Een lokale kijk op de zaak. Doordat we al vele jaren in Gaza met partners aan het werk zijn, weten we waar pakketten en gelddonaties het beste naartoe kunnen om de meeste mensen te helpen. We hebben zelfs een partnerziekenhuis in de regio, Al-Awda, dat nog als één van de laatste ziekenhuizen staande is en vrouwen helpt bevallen.
 • Vrouwen hebben de leiding. Door hen een centrale rol te geven in de hulpverlening, krijgen vrouwen meer aanzien. Bovendien weten zij precies wat andere vrouwen nodig hebben.
 • We werken aan langetermijnoplossingen. Naast de onmiddellijke hulp die we kunnen geven, zetten we internationaal druk op de zaak om een staakt-het-vuren en vreedzame oplossing mogelijk te maken.

Pagina aangepast op 29 januari 2024