Home - Landen - Palestina

Bezet Palestijns gebied

AIN Media
ActionAid pleit voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. Teken hier de internationale petitie.
ActionAid werkt sinds 2007 in bezet Palestijns gebied, zowel in Gaza als de Westelijke Jordaanoever. Op dit moment ligt de focus op levensreddende humanitaire hulp aan de bevolking in Gaza waarbij vrouwen en 50.000 hoogzwangeren onze prioriteit hebben. Wil je ons werk ondersteunen?

Humanitaire crisis in Gaza

Na de brute aanval van Hamas op 7 oktober 2023 in het zuiden van Israël, heeft het voortslepende conflict een nieuw dieptepunt bereikt. De gewelddadige reactie van Israël met de vele bombardementen op Gaza hebben inmiddels meer dan 18.000 levens gekost waaronder ruim 5000 kinderen. De humanitaire nood in de Gazastrook is ongekend hoog. Er is geen stroom, voedsel en nauwelijks drinkwater. Ziekenhuizen hebben geen brandstof om hun medische apparatuur aan de gang te houden en medicijnen raken op. De situatie verslechtert met de dag. Alle hulp is hard nodig.

Al sinds 2007 steunt ActionAid vrouwen in bezet Palestijns gebied om op te komen voor hun rechten. Nu zetten we samen met lokale partners alles op alles om water en eten beschikbaar te stellen en andere levensreddende hulp te bieden. Wij bieden voedsel- en hygiënepakketten, winterkleding, contant geld voor de meest kwetsbare gezinnen, psychosociale steun via hotlines en activiteiten voor kinderen in vluchtelingenkampen. Kijk hieronder naar de laatste nieuwsberichten voor een update over hoeveel mensen we ondertussen dankzij onze donateurs hebben kunnen steunen.

De helft van de bevolking bestaat uit kinderen. Veel van deze kinderen hebben nooit een andere wereld gekend dan één onder bezetting en waarin conflict steeds weer oplaait. Velen kampen daarom begrijpelijk met ernstige trauma’s en emotioneel leed. Een permanente staakt-het-vuren kan niet snel genoeg komen, zodat deze kinderen weer kunnen slapen zonder bang te zijn om gebombardeerd te worden.

De situatie in de Westelijke Jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever heeft niet met een blokkade te maken, maar wel met bezetting door Israël en geweld van kolonisten. Ook daar leven Palestijnen onder zeer moeilijke omstandigheden. Velen hebben geen of weinig toegang tot basisrechten zoals water, elektriciteit, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, onderwijs of levensonderhoud, en kunnen geen huizen of infrastructuur bouwen, als gevolg van de Israëlische onderdrukking.

Palestijnen in dit gebied worden geconfronteerd met mensenrechtenschendingen zoals vernielingen, gedwongen verplaatsing en willekeurige arrestaties. Slechts een enkeling heeft toegang tot juridische vertegenwoordiging. De bewegingsvrijheid van de Palestijnen wordt bovendien ernstig beperkt door een systeem van Israëlische militaire controleposten. Human Rights Watch concludeerde in 2021 dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid.

Somaya is bijna uitgerekend. Zij heeft zich al twee keer met haar gezin moeten verplaatsen sinds de start van het conflict een paar weken geleden. “Ik maak mij enorme zorgen om de gezondheid van mijn kinderen,” zegt ze. Ze heeft een extreem hoge bloeddruk en diabetes. “Dokters hebben mij verteld dat ik mijn bloedsuikerspiegel in de gaten moeten houden, maar dat is onmogelijk.” Haar gezin drinkt momenteel zeewater, omdat er niks anders beschikbaar is.

ActionAid in Palestina

Naast het bieden van levensreddende humanitaire steun werkt ActionAid met lokale partners in de bezette gebieden aan het verbeteren van de levenssituaties van kinderen en vrouwen. Dit werk kan alleen als er een zekere mate van stabiliteit is. Op dit moment ligt alle focus op humanitaire hulp.

Kinderen krijgen via onze partner Fekra Arts Institute psychosociale ondersteuning. Via workshops gericht op kunst, drama en het vertellen van verhalen helpen zij kinderen om met hun verdriet om te gaan.

Vrouwen in de regio hebben één van de hoogste opleidingsniveaus van het hele Midden-Oosten. Toch hebben mannen bijna drie keer zoveel betaald werk. ActionAid helpt vrouwen om hun eigen inkomen te verdienen door ze de training en middelen te bieden die ze nodig hebben. Door ze bovendien in contact te brengen met andere vrouwen, vormt er een sterk netwerk van vrouwen die elkaar ondersteunen.

ActionAid’s noodhulp tijdens de crisis in 2021

Door bombardementen verloren in 2021 duizenden mensen in de Gazastrook hun huizen, goederen en dierbaren. Luchtaanvallen verwoestten flatgebouwen, scholen en een gezondheidscentrum dat coronatesten en vaccins leverde.

ActionAid’s lokale medewerkers en partners zorgden voor de distributie van essentiële middelen, waaronder dekens, matrassen, kookgas, hygiënekits, luiers, medicijnen, brandstof voor generatoren en mobiele klinieken. Daarnaast zetten we safe spaces voor vrouwen op en gaven psychologische ondersteuning aan zwangere vrouwen en kinderen.

De Coronacrisis in het bezet Palestijnse gebied

Met ongeveer twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook en 19 vluchtelingenkampen in de Westelijke Jordaanoever, waren de mensen in de bezette Palestijnse gebieden enorm kwetsbaar voor de pandemie. Zoals overal ter wereld, bracht de pandemie ook in deze gebieden meer huiselijk en seksueel geweld.

ActionAid heeft tijdens de Coronacrisis meer dan 145.000 mensen geholpen. Door voedsel- en hygiënepakketten uit te delen, door samen met jongeren gezondheidsboodschappen te verspreiden en mensen bewust te maken van de risico’s van Corona en hoe ze die tegen konden gaan, en door juridische en psychologische begeleiding te geven aan slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld.

ActionAid’s noodhulp tijdens de crisis in 2014

In 2014 onderging Gaza een groots Israëlisch offensief. In de nasleep ervan was ActionAid Palestina één van de eerste hulpverleners in de regio, omdat wij er ook toen al jaren werkten met lokale vrouwenrechtenorganisaties. Via lokale partners konden we snel schakelen om hulp in de vorm van voedsel, onderdak, psychologische hulp voor kinderen en hun families, en safe spaces voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld.

Het laatste nieuws vanuit Gaza

Actieve filters

Type

Thema

Landen

Steun Gaza

Doneer nu