Home - Doe mee - Campagnes - Noodhulp

Als iemand nu hulp kan verlenen, is zíj het wel

ActionAid verleende noodhulp na de aardbeving in Nepal in 2015, waarbij vrouwen de leiding namen. © ActionAid
Ieder jaar weer worden meer dan 300 miljoen mensen getroffen door conflicten of natuurrampen. Extreem weer, in de vorm van droogte en overstromingen, vormen een constante bedreiging voor mensen in armoede. Van het ene op het andere moment zijn ze alles kwijt.
ActionAid komt bij noodsituaties in actie en zoals in al ons werk zetten we vrouwen centraal. Vanwege hun werk in en rondom het huis zijn zij bij rampen vaak de eersten die in actie komen, weten zij precies wat er nodig is en hebben zij een lokaal netwerk om mensen te mobiliseren.
Vrouwen coördineren de verdeling van hulpgoederen en ze krijgen een stem bij de wederopbouw. Zo wordt er ook in de toekomst rekening gehouden met vrouwen.
Sabita Rani uit Bangladesh werkt samen met vrouwen uit de regio om de impact van overstromingen te verminderen © ActionAid

Wist je dat vrouwen en kinderen 14 keer meer kans lopen dan mannen om om te komen bij een ramp? Terwijl zij vaak de eerste zijn die in actie komen en levensreddende hulp verlenen.

10 jaar geleden was ActionAid de eerste organisatie die vrouwen uit lokale gemeenschappen de leiding gaf tijdens noodsituaties. En wat bleek? Het was ontzettend effectief en vrouwen kregen ook op lange termijn meer aanzien in de gemeenschap.

Om deze video te bekijken moeten de marketing-cookies geaccepteerd zijn.

Cookie-instellingen beheren

  • Luijah uit Kenia

    Luijah is al 10 jaar medewerker van ActionAid Kenia. Tijdens de extreme droogte in de zomer van 2017 coördineerde zij een programma waarmee ActionAid ongeveer 1.800 gezinnen kon bijstaan met voedselhulp.

  • Nadège uit Haiti

    Na het volgen van een ActionAid training werd Nadège coördinator bij een van onze Women Friendly Spaces, een noodopvang waar gelet is op de behoeften en veiligheid van vrouwen en kinderen.

  • Imelda uit de Filipijnen

    Tijdens tyfoon Haiyan in de Filippijnen redde Imelda zeven families dwars door de harde winden en het water dat tot haar knieën kwam. Na de storm liep ze 5 uur lang om eten te halen voor de mensen in haar dorp.

Pagina aangepast op 19 april 2019