Home - Actueel - Noodhulp - Aardbevingen in Türkiye en Syrië: een jaar later

Aardbevingen in Türkiye en Syrië: een jaar later

Morgen, 6 februari, is het precies een jaar geleden dat een aardbeving met een kracht van 7,8 inwoners van zuid Türkiye en noord Syrië wakker schudde. Meer dan 11.000 gebouwen werden verwoest, meer dan 50.000 mensen overleefden het niet en nog eens tien duizenden raakten gewond.

ActionAid coördineerde meteen met onze lokale partner Violet om machines in te huren, zodat mensen uit het puin gered konden worden. In totaal hebben medewerkers en vrijwilligers hiermee 6330 mensen kunnen redden. Ook is onze partner meteen in actie gekomen om tijdelijk onderkomen te regelen voor de vele, vele mensen die hun huis kwijt zijn geraakt. In totaal zijn toen 15 tijdelijke kampen opgezet, waarin ongeveer 38.000 mensen veilig onderkomen konden krijgen, inclusief speciale plekken voor vrouwen en meisjes zodat ze geen risico liepen op intimidatie of geweld.

In de kampen werden speciale activiteiten aangeboden aan kinderen waarmee ze met hun trauma leerden omgaan.

 
Fotograaf: Sonya Al Ali Maara / ActionAId

 

Kijk op de lange termijn

Als gevolg van de aardbevingen en het langdurige conflict in Syrië lopen 2,3 miljoen vrouwen en meisjes risico op gezondheidsproblemen. Om te voldoen aan de aanhoudende hulpbehoefte heeft ActionAid met steun van onze donateurs in april een regioziekenhuis opgezet. Hier werken dokters, verpleegkundigen en verloskundigen die gespecialiseerd zijn in medische zorg voor vrouwen. Dit ziekenhuis zorgt ervoor dat vrouwen niet eindeloos lang hoeven te reizen om de hulp te krijgen die ze nodig hebben.

Verder focust ActionAid zich op het vergroten van vrouwelijk leiderschap. Veel vrouwen hebben de leiding genomen bij de heropbouw. In de politiek en aan de beslissingstafels is hun stem echter vaak nog ver te zoeken. Terwijl het juist essentieel is om vrouwen daar aan het woord te laten; zij weten als beste welke hulpbehoeftes vrouwen en kinderen hebben.

Naast steun bij lobbyen biedt ActionAid ondersteuning in de vorm van trainingen. Onze partner Space of Peace biedt trainingssessies in leiderschap, terwijl het door vrouwen geleide opvangcentrum Kareemat vrouwen beroeps- en taalcursussen aanbiedt.

Eén van de meisjes die in dit centrum wonen is Jumana, hieronder op de foto. Zij is 11 jaar en krijgt bij Kareemat niet alleen een veilig onderkomen, maar ook psychologische ondersteuning. Wat zij heel graag wil is om terug naar school te kunnen gaan, om uiteindelijk dokter te worden. De scholen zijn echter een jaar na de aardbeving nog steeds gesloten.

 
Credit: Sonya Al Ali Maara / ActionAId

Onze humanitaire focus op hulp via lokale partners – voornamelijk die door vrouwen worden geleid – heeft ons in staat gesteld om tot nu toe meer dan 197.000 mensen te bereiken. Wij zijn heel dankbaar voor de donateurs die dit hebben mogelijk gemaakt. Wij blijven ons hard maken voor meer vrouwelijk leiderschap en de gemeenschappen steunen bij de wederopbouw, om zo nog veel meer mensen te kunnen bereiken.

Steun vrouwen in noodsituaties overal ter wereld

Steun ons noodfonds!