Home - Actueel - Vrouwenrechten - Succes: Heksenkamp in Ghana opgeheven

Succes: Heksenkamp in Ghana opgeheven

ActionAid Ghana organiseert vandaag samen met de Ghanese overheid een nationale conferentie over het probleem van hekserij beschuldigingen. Doel van de conferentie is om meer aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen van een van de meest kwetsbare groep in Ghana: personen, meestal vrouwen, die van hekserij worden beschuldigd.

Heksenkampen

Deze vrouwen worden onterecht verantwoordelijk gehouden voor mislukte oogsten, de ziekte van een kind of het overlijden van mensen. Vaak mishandeld worden de vrouwen uiteindelijk verbannen naar een ‘heksenkamp’, zonder goede gezondheidszorg, voldoende voedsel of fatsoenlijke huizen.

Heksenkampen zijn een doorn in het oog van Ghana, het enige land ter wereld dat deze kampen heeft. ActionAid werkt al jaren om de situatie in de heksenkampen te verbeteren en ook om de verbannen ‘heksen’ te reïntegreren in hun gemeenschappen.

Succes: eerste heksenkamp opgeheven

De President van Ghana heeft grote interesse in het werk van ActionAid m.b.t. heksenkampen en vrouwenrechten en zal dan ook op de conferentie spreken. Deze conferentie is een belangrijk signaal dat de Ghanese regering er werkt van maakt om de mensenrechtenschendingen als gevolg van hekserij beschuldigingen aan te pakken.

Om de woorden kracht bij te zetten wordt het eerste heksenkamp (Bonyase heksenkamp) officieel op 15 December 2014 gesloten. Dit proces wordt gecoördineerd door ActionAid en haar partner Songtaba samen met de verantwoordelijke overheidsinstanties. En zal ook de reïntegratie van 50 beschuldige ‘heksen’ in de gemeenschap van hun keuze inhouden.

Enthousiast over ons werk?

Word donateur