Home - Doe mee - Feminist Climate Academy

Feminist Climate Academy 2023


Word een feministisch activist!

Maak jij je zorgen over de toekomst van onze planeet? Word jij boos over het uitstelgedrag van overheid en bedrijven met betrekking tot klimaatproblemen? Wil jij net als wij dat de mensen die nu het meest geraakt worden, gelijkwaardige inspraak krijgen in de oplossingen? En wil je daar allemaal iets aan DOEN? Dan is de Feminist Climate Academy iets voor jou!

De klimaatcrisis komt voort uit een achterhaald economisch en koloniaal systeem dat ongelijkheid en verwoesting op alle vlakken in de hand werkt. Zoals al eeuwenlang gebeurt, worden vrouwen en gemeenschappen die het hardst worden geraakt, systematisch genegeerd in de zoektocht naar oplossingen. Een feministische aanpak is hard nodig. Daarom leer je tijdens de Feminist Climate Academy (voorheen bekend als de Climate Justice Summer School) alles over activisme, lobbyen en hoe jij de wereld kan verbeteren. Het werk en de visies van vrouwen uit het mondiale Zuiden staan hierbij centraal.

 

Ben je enthousiast?

De deadline is verstreken, dus jammer genoeg kan je je niet meer aanmelden. Wel ben je meer dan welkom bij de drie inhoudelijke sessies en het slotevent in Pakhuis de Zwijger. Aanmelden kan via de website van Pakhuis.

Aanmelden voor de inhoudelijke sessies

Ik meld me aan!

Hoe ziet de Feminist Climate Academy 2023 eruit?

De Academy bestaat uit een speciaal startevent dat onderdeel uitmaakt van Nederland Maakt Impact (gratis toegang voor onze deelnemers), drie inhoudelijke sessies, twee trainingsdagen en een groots slotevent in aanloop op de verkiezingen waarin deelnemers in gesprek gaan met politici.

Tijdens de drie inhoudelijke sessies, die open zullen zijn voor het publiek, leer je meer over:

 1. Klimaat & gender – Ongelijkheid zit sterk geworteld in het klimaatprobleem; niet alleen tussen het mondiale Noorden en Zuiden, maar ook wat betreft genderongelijkheid. In deze sessie leer je waarom precies vrouwen harder geraakt worden en welke rol vrouwen spelen in het aandragen van oplossingen.
 2. Klimaatfinanciering – Zonder geld gaan we de klimaatcrisis niet oplossen. Hoeveel geld is er nodig? Waarvoor moet het gebruikt worden? Wie betaalt dat? En hoe zorgen we dat het op de juiste plaats terecht komt? In deze sessie kijken we naar machtsverhoudingen, waar die uit balans zijn en hoe die balans hersteld kan worden.
 3. Rechtvaardige energietransitie – Voor deze sessie pakken we groter uit met vier gasten die Nederland bezoeken vanuit mijnbouwgemeenschappen in Zuid-Afrika. Samen onderzoeken we hoe we een energietransitie kunnen realiseren die zowel eerlijk als duurzaam is.

Tijdens de twee exclusieve trainingsdagen krijg je masterclasses in campagne voeren en lobbyen.

De eerste trainingsdag staat in het teken van activisme. Na een training over campagne voeren ga je in groepjes brainstormen over acties, welke boodschap je wilt overbrengen en wat er met de actie bereikt kan worden. Aan het einde van de dag zal elke groep hun ideeën presenteren en beslissen we welke acties we gaan uitvoeren in de weken erna.

De tweede trainingsdag gaat dieper in op wat advocacy of belangenbehartiging nu is, hoe de Nederlandse politiek werkt en vooral ook hoe jij die kunt beïnvloeden! Je leert hoe je een goede lobbypitch schrijft en presenteert, en je oefent om politici van verschillende partijen te kunnen overtuigen. Na de workshop presenteren alle deelnemers een pitch aan de groep. Vervolgens beslissen we samen welke deelnemers hun pitch mogen delen met echte politici in het grote slotevent van de Academy.

Meld je nu aan voor de Pakhuis sessies!

Naar de website van Pakhuis

Het schema (onder voorbehoud):

 • 30 september: welkomstevent bij de Nederland Maakt Impact Topconferentie in Hilversum
 • 10 oktober, 20:00-22:00 uur: sessie 1 Klimaat & Gender bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
 • 17 oktober, 20:00-22:00 uur: sessie 2 Klimaatfinanciering bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
 • 21 oktober, 10:00-17:00 uur: trainingsdag 1 Activisme, locatie nog te bepalen (waarschijnlijk Amsterdam)
 • 28 oktober, 10:00-17:00 uur: trainingsdag 2 Lobby & Advocacy, locatie nog te bepalen (waarschijnlijk Amsterdam)
 • 31 oktober, 20:00-22:00 uur: sessie 3 Rechtvaardige Energietransitie bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
 • 16 november, 20:00-22:00 uur: slotevent Op Weg Naar De Verkiezingen bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

Naast bovenstaande data zijn er natuurlijk jullie acties en hopen we ook een online sessie met jonge activisten uit het mondiale Zuiden te organiseren, zodat deelnemers ook hun netwerk buiten Nederland kunnen vergroten.

Op zondag 12 november vindt de Klimaatmars plaats in Amsterdam, waar ActionAid ook bij aanwezig zal zijn. Natuurlijk hopen we dat onze deelnemers samen met ons meelopen.

Op 18 november vindt de Afrikadag plaats in Pakhuis de Zwijger, met als heel toepasselijk thema Climate Justice. We werken met de Afrikadag organisatie om ervoor te zorgen dat deelnemers hier gratis naartoe kunnen.

Meer informatie

Zoals gezegd, heette de Feminist Climate Academy in vorige jaren de Climate Justice Summer School. Een aantal deelnemers van vorig jaar delen graag met je hoe zij de Summer School ervaren hebben.

Lees hier hun testimonials

Heb je nog vragen over de Feminist Climate Academy of de aanmeldingsprocedure? Kijk hieronder of je antwoord ertussen zit.

 • Wat is de voertaal van de Feminist Climate Academy?

  De voertaal van de Academy zal Nederlands zijn, maar omdat we sprekers uit het buitenland uitnodigen, raden we aan om je alleen aan te melden als je Engels ook goed kan volgen. De openingssessie bij Nederland Maakt Impact, het slotevent en de trainingen zullen in het Nederlands gegeven worden, de inhoudelijke sessies zijn waarschijnlijk volledig in het Engels.

 • Wat kun je verwachten van de Academy?

  • Be the change: de Feminist Climate Academy ondersteunt je om een agent of change te zijn en actie te ondernemen op onderwerpen die jij belangrijk vindt. Jouw inspanningen zullen bijdragen aan een meer inclusieve, rechtvaardige en duurzame wereld.
  • Diepgaande kennis: informatieve sessies geleid door experts van over de hele wereld over gender, klimaatfinanciering en een rechtvaardige energie transitie zullen je nieuwe, diepgaande inzichten geven over de rol van ongelijkheid in de klimaatcrisis en hoe deze twee onderwerpen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
  • Praktische vaardigheden: met kennis alleen ben je er nog niet. Door middel van trainingen op het gebied van belangenbehartiging en campagnevoering ontwikkel je de tools en strategieën die nodig zijn om een feministische en klimaatrechtvaardige wereld te creëren, én ga je deze nieuwe vaardigheden gelijk samen in de praktijk brengen.
  • Gemeenschap en netwerken: sluit je aan bij een levendige gemeenschap van gelijkgestemde individuen, vergroot je netwerk in binnen- en buitenland en sta samen sterk om impactvolle verandering te stimuleren.
 • Wat verwachten wij van jou?

  • Je bent gepassioneerd en/of geïnteresseerd in klimaatrechtvaardigheid.
  • Je gelooft in een feministische aanpak.
  • Je kan je goed uitdrukken in het Nederlands én Engels.
  • Je bent gemotiveerd om te leren en jezelf te ontwikkelen.
  • Je bent bereid om bij alle sessies aanwezig te zijn en actief deel te nemen.
  • Je bent bereid je open op te stellen richting andere deelnemers en hun ideeën.
  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar.
  • Je bent bereid om te reizen naar de locaties waar de sessies georganiseerd worden. Deze zullen voornamelijk in Amsterdam zijn, maar ook een enkele keer in Hilversum.
  • Je bent beschikbaar op in ieder geval de volgende dagen: 30 september, 10 oktober, 17 oktober, 21 oktober, 28 oktober, 31 oktober & 16 november.
   Aanwezigheid op deze dagen is verplicht om mee te kunnen doen aan de Academy, dus schrijf ze alvast in je agenda! De exacte tijden en locaties worden nog bekend gemaakt.
 • Wat verwachten we niet van je?

  • Dat je veel kennis hebt over klimaatrechtvaardigheid en/of feminisme
  • Dat je ervaring hebt op het gebied van activisme
  • Dat je een bepaalde opleiding doet of werkervaring hebt
  • Dat je betaalt; er zijn geen deelnamekosten
 • Ik wil graag meedoen aan de Academy, maar ben ouder dan 30 of jonger dan 18. Wat kan ik doen?

  Ook al val je buiten de leeftijdsrange van 18 t/m 30 jaar, meld je aan! Het belangrijkste voor ons is een groep die op ongeveer hetzelfde niveau zit qua kennis, intentie en positieve energie. We kunnen niet garanderen dat iedereen mee kan doen, maar als er plek is, dan ben je meer dan welkom. Let wel dat we bij de selectie van deelnemers leeftijd wel meenemen. Je aanmelden geeft niet automatisch garantie op een plek in de Academy.