Lokaal | ActionAid heeft nauwe banden met gemeenschappen en lokale partners die door de jaren heen met zorg zijn opgebouwd. We werken wereldwijd met meer dan 2.000 lokale organisaties en zijn in meer dan 100 allianties en netwerken actief. De eigen ideeën en oplossingen van mensen staan centraal in ons werk. ActionAid geeft directe hulp, voorlichting & training en brengt mensen bij elkaar in coöperaties en actiegroepen.
Ongelijkheid | ActionAid gelooft in het aanpakken van de structurele oorzaken van armoede en ongelijkheid. Daarvoor moeten we een vuist maken tegen scheve machtsverhoudingen die oneerlijk beleid in stand houden. Geen enkel probleem staat op zichzelf, daarom verbinden we lokale organisaties binnen en tussen landen, om samen hun rechten op te eisen bij overheden en bedrijfsleven. We brengen succesvolle lokale initiatieven en alternatieve oplossingen voor het voetlicht en voeren wereldwijd campagne voor structurele veranderingen.
Vrouwen | Onze prioriteit ligt bij vrouwen. We zien dat armoede en ongelijkheid in veel gevallen wordt veroorzaakt of in stand gehouden door uitsluiting van vrouwen. Tegelijkertijd hebben juist zíj een enorm potentieel om positieve veranderingen in gang te zetten. Voor ieder jaar dat een meisje naar school gaat neemt haar toekomstige inkomen met 10-15% toe en landen waar meer dan 30% van de parlementszetels wordt ingenomen door vrouwen zijn gelijkwaardiger en democratischer.
In augustus 2011 dreigde een Italiaans biobrandstofbedrijf beslag te leggen op 50.000 hectare land in de bosgebieden van Dakatcha, Kenia. Een gebied met duizenden inwoners die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van het land voor drinkwater, landbouw en planten voor medicijnen. De gemeenschap ging naar ActionAid Kenia, die de bewoners voorlichting gaf over hun rechten en hun actie ondersteunde om het bedrijf tegen te houden.
ActionAid liet onderzoek doen naar de impact van de biobrandstofplantage op het milieu en de gemeenschap en zorgde voor aandacht van nationale kranten en TV. Ook stuurden we een woordvoerder uit Dakatcha naar Brussel om de keerzijde van biobrandstof te laten zien. Onder toenemende druk besloot de Keniaanse overheid eind 2011 om alle vergunningen aan biobrandstofplantage in de kustregio in te trekken, waaronder die van het Italiaanse biobrandstofbedrijf. Een geweldige overwinning voor de gemeenschap!
Onze programma’s zijn door de jaren heen uitgegroeid van Needs-Based Approach (directe hulp benadering) naar een Human Rights Based Approach (mensenrechtenbenadering). Wij werken vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan. Verandering moet komen vanuit de lokale gemeenschappen zelf en niet van bovenaf worden opgelegd. HBRA is dus onze zogeheten Theory of Change, met vrouwenrechten als een belangrijke focus. Deze aanpak bestaat uit vier pijlers: