Home - Ons werk - Over ActionAid

ActionAid is een internationale organisatie die zich inzet voor een eerlijke wereld met gelijke kansen voor iedereen.

Over ActionAid

ActionAid steunt mensen in ontwikkelingslanden om op te komen voor hun rechten. In meer dan 45 landen werken we zij aan zij met voorvechters van een eerlijke wereld. Met mensen die een vuist maken tegen onrecht en die net als wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Vrouwenrechten staan hierbij centraal.

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Johannesburg. We waren een van de eerste internationale NGO’s met een hoofdkantoor in Afrika en werken al 15 jaar als democratische federatie. Inmiddels zijn we wereldwijd in ruim 2.000 gemeenschappen actief.

ActionAid pakt de onderliggende oorzaken van armoede en ongelijkheid aan. We luisteren wat mensen echt nodig hebben en ondersteunen lokale partners om hun plannen uit te voeren. We helpen mensen samen in actie te komen en hun overheid aan te sporen mensenrechten te beschermen. Daarbij worden ze gesteund door supporters en campagnevoerders over de hele wereld. Samen vormen we een krachtige beweging die werkt aan duurzame verandering. Lees meer over de ActionAid werkwijze.

Onze werkwijze

  • Lokaal
    ActionAid is actief in ruim 2000 gemeenschappen wereldwijd.

  • Ongelijkheid
    ActionAid pakt de onderliggende oorzaken van armoede en ongelijkheid aan.

  • Vrouwen
    ActionAid vergroot haar impact door te focussen op vrouwen.

Een stem voor vrouwenrechten

Sophia is de oprichtster van Womankind, een lokale vrouwenorganisatie en werkt al 10 jaar samen met ActionAid. Om de de belangen van vrouwen in haar district  beter te kunnen vertegenwoordigen stelde  Sophia zichzelf verkiesbaar en won.

“Mensen willen mij als hun parlementslid omdat ik spreek voor de gemeenschap en voor de miljoenen vrouwen, wier rechten dagelijks worden geschonden.”

Sophia Abdi Noor voert campagne voor een positie in het Keniaanse parlement. Foto: Jacob Dall / ActionAid

Kennis over landrechten

Zenia Rueben neemt deel aan een REFLECT-cirkel in het Mwanza district in Malawi. Zenia sloot zich aan toen haar neef beslag legde op het land waar zij al jaren van leefde.

“In de eerste plaats kwam ik bij de REFLECT-cirkel om te leren lezen en schrijven, maar al snel merkte ik dat het veel verder ging dan dat. Ik begreep mijn rechten beter en ActionAid zorgde dat ik mijn land kon behouden. Sinds zij het dorpshoofd hebben overtuigd om ook land toe te wijzen aan vrouwen, staan boerinnen veel sterker. Ik verdien nu genoeg om mijn dochter en drie kleinkinderen te onderhouden.”

In Malawi zijn meer dan 2000 vrouwen betrokken bij 91 REFLECT-cirkels.

Zenia Rueben was een van de 2275 boerinnen uit Malawi die deelnam aan een REFLECT-cirkel. © ActionAid

Onze thema's

image/svg+xml

Ons werkveld

ActionAid is actief in meer dan 45 landen

Ga naar de landenpagina's

Doe mee met The 35 Challenge!

 

35%. Dat is het percentage vrouwen dat te maken krijgt met geweld. Wij vinden dat dit overal ter wereld moet stoppen. Jij toch ook? Doe mee aan de challenge en meld je aan! »

Pagina aangepast op 27 september 2018