Home - Doe mee - ActionAid in uw testament

Geef voor gelijkheid, geef voor vrouwenrechten

In veel gemeenschappen in bijvoorbeeld Afrika hebben mensen weinig om hun familie na te laten. En wanneer er wel bezit te verdelen is – bijvoorbeeld het eigendom over een stuk land – worden vrouwen daarbij vaak achtergesteld. In Nederland is het erfrecht een stuk beter vastgelegd. U heeft bovendien de mogelijkheid om in een testament vast te leggen dat uw geld en bezittingen terechtkomen bij wie u dierbaar is. Mogelijk hoort ActionAid daar ook bij.
Wilt u meer weten over ons werk en nalaten aan ActionAid? We beantwoorden graag uw vragen. Neem contact met ons op door te bellen naar 020 520 62 10, mail naar nalaten@actionaid.nl of vul het onderstaande formulier in.

Neem contact met ons op

Wij beantwoorden uw vraag zo spoedig mogelijk!

Stap 1 van 3

Agnes uit Oeganda werd verkracht door twee mannen. ActionAid hielp Agnes met psychische hulp en stond haar bij in de rechtzaak tegen de twee mannen. © ActionAid

Nalaten op een manier die bij u past

Het is belangrijk om te kiezen voor een manier van nalaten die bij u past. Er zijn verschillende manieren om uw nalatenschap vorm te geven, waaronder een erfstelling of een legaat.

Bij een erfstelling benoemt u ActionAid als mede-erfgenaam of als enig erfgenaam. Als één van de erfgenamen ontvangt ActionAid een percentage van uw nalatenschap. U bepaalt zelf hoe hoog dit percentage is. Als enig erfgenaam ontvangt ActionAid de totale nalatenschap.

Met een legaat geeft u aan welk geldbedrag of welk goed wordt nagelaten aan ActionAid. U benoemt ActionAid dan niet als erfgenaam, maar neemt ons wel op in uw testament. U kunt zo zelf precies aangeven wat u ActionAid wilt nalaten.

Géén erfbelasting

ActionAid is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en daarom hoeven we geen belasting te betalen over legaten en erfstellingen. De volle 100 procent van uw nalatenschap kunnen we dus inzetten voor ons werk.

Testament opstellen

Alleen met een rechtsgeldig testament staat vast dat uw wensen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en dat dit fiscaal zo gunstig mogelijk verloopt. Hiervoor is het noodzakelijk om uw testament door een notaris te laten opmaken. Ook wijst u iemand aan om als executeur uw nalatenschap af te handelen. Dat kan een familielid, vriend of een notaris zijn, maar ook een goed doel zoals ActionAid. 

Diedje van Leeuwen steunt ActionAid (voorheen NiZA) sinds 1991. Sinds een aantal jaren staat ActionAid ook vermeld in haar testament.

“Als ik aan ActionAid denk, denk ik aan armoedebestrijding en de strijd voor een rechtvaardiger wereld. Ik vind het goed dat ook minder ‘aaibare’, maar belangrijke onderwerpen worden aangepakt, zoals belastingontwijking. Tot slot wil ik dat er zoveel mogelijk naar het goede doel gaat, en zo weinig mogelijk aan de spreekwoordelijke strijkstok blijft hangen. Ik heb het gevoel dat dat bij ActionAid wel goed zit. Ik heb vertrouwen in jullie en in het werk.”

Gegevens voor de notaris

Wilt u ActionAid in uw testament opnemen? U kunt de volgende gegevens doorgeven aan de notaris:

Statutaire naam: Stichting ActionAid
Statutaire zetel: Amsterdam
Bezoekadres: Stadhouderskade 60, 1072 AC Amsterdam
Postadres: Postbus 10707, 1001 ES Amsterdam
KvK: 41217595

Testament nog op orde?

Op de website testamenttest.nl kunt u snel testen of uw testament nog op orde is, een persoonlijk erfenisadvies krijgen en leest u over alle andere relevante informatie over nalaten en schenken.

Ga naar testamenttest.nl

Een persoonlijke overweging

Het opnemen van een goed doel in uw testament is een zeer persoonlijke afweging. Ons team beantwoordt graag uw vragen of vertelt u meer over nalaten aan ActionAid. Dit kan telefonisch, maar we kunnen ook bij u langskomen voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op met ActionAid

Mail, bel of gebruik het contactformulier.

020 520 6210

nalaten@actionaid.nl