Home - Actueel - Duurzame aarde - Landrechten - ActionAid roept op om de landroof in Tanzania te stoppen

ActionAid roept op om de landroof in Tanzania te stoppen

Een nieuw rapport van ActionAid toont aan dat gemeenschappen in Tanzania van hun land worden verdreven om plaats te maken voor een suikerrietplantage die wordt gerund door het Zweedse EcoEnergy. De plantage is een vlaggenschipproject van de New Alliance for Food Security and Nutrition, een initiatief van de G8 om de landbouwinvesteringen in Afrika te verhogen. De New Alliance wordt in Tanzania gefinancierd door de Europese Unie en de Amerikaanse, Britse, Franse, Duitse, Japanse en Russische overheden. Ook niet G8 overheden als de Nederlandse worden gevraagd in de New Alliance te participeren.

Het rapport laat zien dat circa 1.300 mensen hun land of huis deels of helemaal zullen verliezen in de eerste fase van het project, waarvoor meer dan 20.000 hectare grond in het Bagamoyo district van de Tanzaniaanse overheid wordt geleased. Land waarvan ze afhankelijk zijn voor voedsel en inkomen, maar dat ook een belangrijke culturele waarde heeft.

Hoewel EcoEnergy met de getroffen bewoners heeft gesproken, ontdekte ActionAid dat velen van hen niet de keuze hebben gekregen om al dan niet te verhuizen. Ook hebben ze geen inzicht gekregen in cruciale informatie over de impact van het project op hun mogelijkheden om van het land te blijven leven en hun families te voeden. Dit betekent dat het bedrijf land heeft verkregen zonder goed geïnformeerde instemming van de lokale bevolking, en daarmee is er sprake van landroof. Er zijn nog meer problemen met dit project, zoals het feit dat boeren die zouden willen participeren zich zwaar in de schulden moeten  steken.

“We hebben nooit de kans gehad om de beslissingen die over ons land en onze toekomst genomen werden te beïnvloeden. Er was geen enkele transparantie. We weten niet waar we geherhuisvest zullen worden of hoeveel de compensatie zal zijn,” zegt Anza Ramadhani, een 51-jarige boerin uit Bagamoyo.

“De mensen van Bagamoyo zijn terecht bezorgd over de impact van de EcoEnergy plantage. Het land is hun bestaan en velen zijn ervan afhankelijk om te overleven. Hun behoeften en rechten moeten niet worden genegeerd. We dringen er bij de Tanzaniaanse overheid op aan om het project uit te stellen en aandacht te geven aan de zorgen van de gemeenschappen,” zegt Yaekob Metena, directeur van ActionAid Tanzania.

In heel Afrika stelt de New Alliance de belangen van de private sector boven de behoeften van de armen door het opzetten van grote commerciële landbouwbedrijven te steunen, terwijl de centrale rol van kleinschalige boeren in het leveren van voedsel en het verbeteren van inkomsten wordt genegeerd. Dit is niet een model dat donoren moeten steunen. Als we een eind willen maken aan honger en armoede is een alternatieve, meer duurzame aanpak nodig, die kleinschalige boeren ondersteunt en daadwerkelijk de gemeenschappen betrekt in beslissingen over hun toekomst,” zegt Barbara van Paassen, Senior Beleidsadviseur ActionAid.

ActionAid roept de overheid van Tanzania op om het project uit te stellen en een nieuw proces in te stellen waarbij met de gemeenschap overlegd wordt. Tijdens dit overleg moet informatie gegeven worden over de volledige impact van het project, zodat de getroffen mensen een weloverwogen beslissing kunnen nemen over zowel alternatieven voor het project, als over toezeggingen m.b.t. herhuisvesting, compensaties en contracten.

Einde

Neem voor meer informatie contact op met Barbara van Paassen, Senior Beleidsadviseur ActionAid Nederland  020- 520 62 10  of Elliaa Jutte, Persvoorlichter: 06- 26365284. Er zijn ook interviews mogelijk met de Directeur van ActionAid Tanzania Yeakob Metena.

 

Editors’ notes
  1. ActionAid rapport, http://www.actionaid.org/nl/nederland/publications/take-action-stop-ecoenergys-land-grab-bagamoyo-tanzania
  2. Samenvatting van het rapport hier in het Nederlands verkrijgbaar en hier de Engelstalige versie
  3. Getuigenissen en foto’s van lokale bewoners in Bagamoyo, zijn hier te downloaden: http://stories.actionaid.org/pages/search.php?search=!collection39421&k=55b9579f68
  4. EcoEnergy’s project ontvangt steun door leningen en financiering van de African Development Bank, het International Fund for Agriculture Development en de Swedish International Development Agency.
  5. ActionAid werkt sinds 1998 in Tanzania en sinds 2004 in Bagamoyo om de gemeenschap te ondersteunen op het gebied van voedselzekerheid en landrechten, educatie, vrouwenrechten, governance en het tegengaan van HIV/aids.
  6. ActionAid definieert landroof in lijn met de definitie van de Tirana Declaratie die met brede steun van overheden en maatschappelijke organisaties in 2010 werd aangenomen.