Home - Actueel - Belastingontwijking - Nieuwe fiscale transparantie pakket van de Europese Commissie heeft niets met transparantie te maken

Nieuwe fiscale transparantie pakket van de Europese Commissie heeft niets met transparantie te maken

Vandaag presenteert de Europese Commissie een actieplan tegen geheime belastingafspraken tussen Europese belastingdiensten en multinationals. Aanleiding voor de nieuwe maatregelen waren de vorig jaar uitgekomen Luxleaks schandaal, waarbij ook bleek dat sommige Nederlandse multinationals via Luxemburg belasting in Nederland ontweken. De tax transparency package van de Europese Commissie moet hier verandering in gaan brengen, maar de voorgestelde maatregelen beloven weinig transparantie.

In de nieuwe plannen stelt de Europese Commissie voor dat Europese lidstaten meer en betere informatie krijgen over de afspraken, maar deze informatie blijft wel vertrouwelijk waardoor burgers regeringen en bedrijven nog steeds niet ter verantwoording kunnen roepen. In de deals wordt afgesproken welk gedeelte van de winst belast wordt. Hierdoor kan de belastingdruk voor een bedrijf extreem laag uitvallen, naar soms maar een 0,5%.  Europese landen, zoals Luxemburg, Ierland en Nederland sluiten allemaal dit soort belastingafspraken, waardoor de belastingdruk voor de burgers alleen maar toeneemt, stelt Giuseppe van der Helm, voorzitter Tax Justice Nederland.
‘Echte transparantie bestaat uit belastingafspraken die openbaar zijn en publieke rapportage van bedrijven waarin ze moeten publiceren waar ze hun belastingen betalen’, en vervolgt Giuseppe van der Helm, ‘transparantie is alleen maar een eerste stap om de ingewikkelde belastingontwijkingsconstructies en daarmee het onrechtvaardige belastingsysteem de das om te doen.’
Dit is niet alleen van belang voor Europese burgers. Ook ontwikkelingslanden zijn gebaat bij meer transparantie, waar belastingontwijking en –ontduiking grote consequenties heeft voor ontwikkeling van een stabiele staat.
In juni zal de Commissie met een meer gedetailleerd actieplan komen en heeft dan een tweede kans om alsnog met een ambitieus plan te komen.