Home - Actueel - Duurzame aarde - Landrechten - Take Action – Stop EcoEnergy’s land grab in Bagamoyo, Tanzania

Take Action – Stop EcoEnergy’s land grab in Bagamoyo, Tanzania

Dit rapport beschrijft een geval van landroof in Bagamoyo, Tanzania.

Gemeenschappen in het district Bagamayo, Tanzania, zijn in opstand gekomen tegen een prestigieus project van EcoEnergy. Dit Zweedse bedrijf wil op ruim 20.000 hectare vruchtbaar landbouwgrond een suikerrietplantage aanleggen. EcoEnergy heeft al een concessie verworven voor 99 jaar. Maar op deze grond wonen en werken kleinschalige boeren en boerinnen. Het Zweedse bedrijf staat op het punt om ze van hun land te verjagen.

EcoEnergy heeft getroffen dorpsbewoners formeel wel gesproken, maar van een echte keuze – vertrekken of blijven – was in de meeste gevallen geen sprake. Dat blijkt uit onderzoek van ActionAid. EcoEnergy informeerde hen niet over de mogelijk onomkeerbare gevolgen van de suikerrietplannen voor hun levensonderhoud en hun recht op voedsel en land. Voor zover de lokale bewoners EcoEnergy toestemming hebben gegeven, is die dus niet vrijwillig en op basis van volledige informatie gegeven. Hierdoor is er sprake van landroof of laadt het bedrijf op zijn minst de verdenking van landroof op zich.

Nederlandse samenvatting van dit rapport is hier te downloaden.