Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - Slachtoffers Rana Plaza wachten nog steeds op compensatie

Slachtoffers Rana Plaza wachten nog steeds op compensatie

Op 24 april 2013 stortte de Rana Plaza textielfabriek in Bangladesh in. Bij deze ramp kwamen meer dan 1100 textielwerkers om het leven. De man van Nazma, Jewel, werkte in deze fabriek en overleefde de ramp niet. Nazma zelf overleefde het wel, met haar ongeboren zoontje van vier maanden in haar buik.

Nazma verloor haar man op het moment dat ze hem het hardste nodig had. Samen met haar jongere broer en zus zocht ze aanvankelijk onderdak bij haar oom en tante, maar na onenigheid met haar tante, moest ze het huis uit. Nu huurt ze een tinnen huisje in Razason, de plaats waar ze opgroeide. Ze kan echter maar moeilijk rondkomen, omdat ze thuis moet zijn om op haar zoontje Junayed te passen, die vlak na de ramp geboren is.

De man van Nazma werkte op de verdieping waar onder andere kleding werd geproduceerd voor de kledingwinkels van Primark. Daarom heeft ze het formulier van Primark in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, ingevuld om compensatie te ontvangen. Haar werd verteld dat zij en haar zoontje recht hadden op 12 lakh, omgerekend zo’n 150.000 dollar. Maar zij heeft dit bedrag nog steeds niet ontvangen.

Onderzoek onder overlevenden ramp

En Nazma is niet de enige die het moeilijk heeft. Uit een onderzoek van ActionAid blijkt dat de meeste overlevenden van de Rana Plaza ramp nog steeds met fysieke en psychische problemen kampen. Ook hebben velen het financieel erg zwaar, ondanks dat ze een eerste betaling hebben gekregen in afwachting van de volledige compensatie. Die volledige compensatie is nog steeds niet gekomen. De meesten van hen zitten zonder werk.

Volgens Farah Kabir, Country Director van ActionAid Bangladesh, moeten de overheid, fabriekseigenaren, grote merken en andere partners samenwerken en meer verantwoordelijkheid nemen om de overlevenden en de families van de slachtoffers te helpen, zodat ze verder kunnen met hun leven.

Wat is er nodig?

Op basis van het onderzoek vindt ActionAid dat volledige compensatie zo snel mogelijk uitbetaald moet worden. Daarnaast is meer ondersteuning nodig op gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg.

Ook is het belangrijk dat de nationale arbeidswetgeving en het toezicht op de industrie in Bangladesh verbeterd worden om ervoor te zorgen dat fabrieken aan de veiligheidsnormen voldoen. Hiervoor is coördinatie op hoog niveau nodig tussen de nationale overheid, ngo’s, vakbonden, kledingmerken en fabrikanten.

ActionAid is vanaf het begin betrokken bij de overlevenden van de ramp door het bieden van humanitaire hulp en het leiden van reddingsoperaties. We werken samen met partners in het zorgen voor ondersteuning bij nazorg, wederopbouw, en compensatie.

Steun het werk van ActionAid!

Doneer nu!