Home - Actueel - Noodhulp - Noodhulp in Nepal

Noodhulp in Nepal

Hartverscheurende verhalen van pijn, verdriet en overleven blijven toestromen uit Nepal. Het land werd op 25 april getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter, waarbij zeker vierduizend doden gevallen zijn en nog duizenden mensen gewond zijn geraakt of vermist zijn.
 
De aardbeving in Nepal kostte aan zeker 4000 mensen het leven. © ActionAid

Getroffen streken zijn zowel berg- en heuvelachtige gebieden waar de plattelandsbevolking woont, als zeer dichtbevolkte districten, waaronder de twee grootste steden van Nepal – Kathmandu en Pokhara. Reddingswerkers hebben verafgelegen gebieden nog niet kunnen bereiken en zeer waarschijnlijk zal het aantal dodelijke slachtoffers nog toenemen.

Het is nog niet bekend hoeveel vrouwelijke slachtoffers er zijn, maar de ervaring leert dat vrouwen meestal het zwaarst getroffen worden bij rampen. Tijdens de Tsunami in 2004 verloren bijvoorbeeld voor elke overleden man vier vrouwen hun leven. Daarom wil ActionAid verzekeren dat vrouwen en kwetsbaren vooropgesteld worden bij hulpverlening tijdens rampen.

Wat doet ActionAid in Nepal?

  • De eerste activiteiten zijn het verstrekken van voedsel, kleding, drinkwater en onderdak, vooral voor kinderen, moeders, vrouwen, ouderen en mensen met een handicap.
  • ActionAid Nepal ondersteunt gewonde mensen in het verkrijgen van toegang tot ziekenhuizen en zorgaanbieders en levert medische benodigdheden aan deze faciliteiten.
  • De situatie is zeer traumatisch en verergert door de aanhoudende naschokken. ActionAid biedt psychosociale zorg aan om te helpen bij het verwerken van opgelopen trauma’s.

Op dit moment zijn onze gedachten bij Nepal en haar inwoners. Heel ActionAid spant zich in om de getroffen mensen te helpen en werkt hand in hand samen met de overheid en de internationale gemeenschap om de crisis te overwinnen en te werken aan de opbouw van een weerbare samenleving.

Volg de live updates

Een van onze collega’s, Tom Allen, is in Nepal en stuurt live updates via zijn Twitter account @geecologist . Onze collega’s in Engeland houden een live blog bij van de noodhulp in Nepal waar je kunt zien wat er met de donaties gebeurt.

Bekijk een videoverslag van onze collega Natalie in Nepal (Engelstalig).

Lees meer over onze werkwijze bij rampen

Klik hier