Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Levens redden met mobieltjes en zonne-energie

Levens redden met mobieltjes en zonne-energie

ActionAid besteedt veel aandacht aan innovatieve benaderingen van armoede en ongelijkheid. Nieuwe ontwikkelingen kunnen ons helpen om meer mensen te bereiken en meer impact te maken in hun levens. Het gebruik van mobiele technologie in Kenia is een van de vele voorbeelden.

Mobieltjes en zonne-energie dringen de honger in Kenia terug

Hasha Kalcatcha is een lid van de Borana-stam in Rapsu, een afgelegen deel van Kenia dat zwaar is getroffen door droogte. Zij heeft haar gemeenschap voorzien van mobiele telefoons en zonne-opladers. Hierdoor kunnen de boeren daar nu tijdig informatie ontvangen, de marktprijzen checken en het beste moment om hun gewassen te oogsten en verkopen uitkiezen.

Het project gebruikt innovatieve technologie – FrontlineSMS en Freedome Fone – om vanaf een computer in het lokale ActionAid-kantoor informatie over voedsel- en vee-prijzen te versturen.

Ongekende winst

Het verschil was enorm: oogsten op precies het juiste moment, geen onnodige tochten meer in het hete droge weer en de beste prijzen voor de producten. Deze aanpak is eenvoudig, maar buitengewoon effectief om honger aan te pakken in gemeenschappen die getroffen zijn door droogte. Tijdens de Technology 4 Good Awards in 2012 ontving dit project de Innovation Award.

Dit is slechts een voorbeeld van hoe we gebruikmaken van innovatie. We zijn vastbesloten dit nog beter te doen. Daarom kijken we ook naar wat andere organisaties doen, zodat we kunnen leren van andere goede doelen, de publieke sector en de commerciële sector.

In samenwerking met New Philanthropy Capital hebben we de inzichten samengebracht van onder meer het Ministerie voor Internationale Ontwikkeling, de BBC, de Jamie Oliver Foundation, Women’s Aid, Rocketmakers (een startend high-tech bedrijf) en collega-ontwikkelingsorganisaties als Oxfam, WaterAid en Christian Aid.

Help honger en armoede de wereld uit te helpen

Klik hier