Home - Actueel - Vrouwenrechten - Zij gaan de strijd aan

Zij gaan de strijd aan

Maak kennis met acht inspirerende vrouwen die wereldwijd opkomen voor vrouwenrechten!

 

Amjira

 
Foto: Nicola Bailey/ActionAid

Amjira is 30 jaar oud en woont in Bangladesh. In 2010 sloot zij zich samen met andere islamitische vrouwen aan bij een vrouwengroep van ActionAid. Deze vrouwen strijden voor onafhankelijkheid binnen hun gemeenschappen. Amjira leidt nu een groep van 70 vrouwen en informeert hen over huiselijk geweld, landrechten, gender en communicatie. Ze is niet meer afhankelijk van haar man en heeft haar eigen baan. Amjira stelt zich een ideale maatschappij voor als een plek waar alle vrouwen vrij zijn om hun huizen te verlaten en zelfstandig te werken.

 

Susan

 
Foto: Kate Holt/Shoot The Earth/ActionAid

Susan komt uit West Pokot in Kenia. Zij is moeder van vier kinderen en voorzitter van het door ActionAid ondersteunde Kongelai Women’s Network. Susan werd genitaal verminkt, maar ziet een positieve toekomst voor haar kinderen weggelegd. Ze denkt er niet aan haar dochters te laten besnijden. Volgens Susan staat de Keniaanse wet aan haar kant en moet deze door de gemeenschap gehandhaafd worden. ActionAid ondersteunt haar met trainingen en een lening om haar kinderen naar school te kunnen laten gaan.

 

Arifa

 
Foto: Nicola Bailey/ActionAid

Arifa leidt een vrouwengroep van ActionAid in West-Bengalen. Zij had te maken met een gewelddadige man. Door zich aan te sluiten bij de vrouwengroep kon ze zichzelf en uiteindelijk ook de gemeenschap helpen. Praten over onderwerpen als onderwijs, slechte wegen en schoon water levert namelijk voordelen voor de gehele gemeenschap op. Het gaat om bewustwording. Arifa en de andere vrouwen realiseerden zich hoe belangrijk het is te weten waar je als vrouw recht op hebt en om voor deze rechten op te komen.

 

Fatou

 
Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos/ActionAid

Fatou vroeg ActionAid in Gambia om ondersteuning voor haar pluimvee-project. Na enkele trainingen met andere vrouwen, verkoopt Fatou haar kippen succesvol en zorgt zo voor een eigen inkomen. Ze onderhoudt ook de moestuin door het geven van kippenmest. Daarnaast maakt ze deel uit van een vrouwenclub die andere moeders aanmoedigt hun kinderen naar school te sturen. Ook wordt er binnen de vrouwenclub aan meisjes voorlichting gegeven over zwangerschap en hygiëne.

 

Jesca

 
Foto: Gemma Pitcher/ActionAid

Jesca is de trotse eigenaresse van een restaurant. Dankzij ActionAid kon Jesca volwassenenonderwijs volgen in Uganda en haar droom van een eigen restaurant realiseren. Jesca: ‘‘Ik gaf mijn man 200.000 shilling en droeg hem op daarmee het schoolgeld van onze kinderen te betalen!’’ Jesca lacht van puur genot bij de herinnering.

 

Halmia

Foto: Nicola Bailey/ActionAid

Halmia is 26 jaar oud en uit liefde getrouwd met haar man, wat ongebruikelijk is voor moslima’s in India. Momenteel is zij haar universitaire master aan het afronden. Hoewel haar ouders moeite hadden Halmia en haar broers en zussen te onderhouden, stimuleerden zij haar op te komen voor haar rechten. Halmia gebruikt haar passie en onafhankelijkheid om samen met ActionAid vrouwengroepen in India te vormen, zodat vrouwen voorgelicht kunnen worden over huiselijk geweld, erfrecht en gender.

 

Imelda

 
Foto: ActionAid

De heldhaftige acties van de 28 jaar oude Imelda hebben 7 families gered tijdens de tyfoon Haiyan op de Filippijnen. Niet alleen heeft ze mensen geholpen te schuilen voor de overstromingen, ze is ook afgereisd naar Manilla om voedsel te halen voor mensen uit haar dorp.

 

Agnes

 
Foto: ActionAid

Agnes is een getrouwde vrouw uit Kenia met vier kinderen. Zij is boerin, zakenvrouw en de eigenaresse van een kleine winkel. Daarbij is Agnes ook de leider van een vrouwengroep in haar dorp die zorgt voor empowerment van vrouwen. Ze houdt toezicht op projecten waarin de overheid heeft toegestemd om de gemeenschap te helpen.

Steun onze campagne voor vrouwenrechten

Klik hier