Home - Actueel - Noodhulp - Veilig naar school na de aardbeving?

Veilig naar school na de aardbeving?

In Nederland hebben de kinderen hun eerste schooldag na de zomervakantie achter de rug, maar niet in Nepal. Daar zijn 30.000 klaslokalen verwoest en nog veel scholen dicht door de aardbevingen.

Narayani wil een veilige plek om te studeren

De 12-jarige Narayani is al terug op school, maar zegt dat het niet meer hetzelfde is. “Ik ga heel graag naar school, omdat het mijn gedachten van dingen afhoudt en ik me kan focussen op mijn droom om lerares te worden. Maar sinds de aardbeving is school heel anders.”

“We kunnen niet meer studeren in de klaslokalen, omdat de muren en de plafonds zijn ingestort. Het ijzeren frame van het schoolgebouw staat nog steeds overeind, maar we studeren nu in kleine onderkomens. We leerden altijd met veel plezier, maar nu is het net alsof we geen plezier meer kunnen hebben. We zijn allemaal bang dat er aardverschuivingen komen of nog een aardbeving. Ik zou blij zijn als er een fijne, veilige plek was waar ik kan studeren.”

ActionAid bouwt 28 tijdelijke leercentra in de Rasuwa, Kavre en Dolakha districten. Zo kunnen kinderen als Narayani toch veilig naar school, al zijn er nog geen permanente nieuwe scholen.

De klassen zijn anders sinds de aardbevingen

De 14-jarige Shobhit uit Sindupalchowk is ook terug op school, maar vindt het moeilijk om met de veranderingen om te gaan. “Gelukkig is de school nu weer open,” zegt hij. “Alle leerlingen in mijn school zijn vanaf de eerste dag naar de lessen gekomen. Maar er zijn wat veranderingen. Er zitten nu 51 leerlingen in mijn klas, terwijl dit er hiervoor ongeveer 30 per klas waren.”

Sobhit

“We kunnen ook niet meer de hele schooldag leren. Veel van de leraren helpen nog met het bouwen van lokalen of het beheren van schoolzaken. Daarnaast moeten de leraren ons, als er regen komt, vroeg naar huis sturen om ons te beschermen tegen mogelijke aardverschuivingen.”

ActionAid leert kinderen wat ze kunnen doen

We richten ons op twee dingen: gemeenschappen steunen na een ramp, maar ook: mensen voorbereiden op een nieuwe ramp. ActionAid leert mensen vaardigheden die ze nodig hebben om zich voor te bereiden op rampen. Zo weten ze hoe ze hun overlevingskans kunnen vergroten. Nepal is hierop geen uitzondering. Vóór de aardbeving hebben we schoolkinderen getraind, zodat ze wisten wat ze moesten doen tijden een aardbeving. We zullen kinderen als Shobhit blijven helpen, zodat ze weten wat ze in de toekomst moeten doen.

In deze video zie je hoe ActionAid jongeren op school heeft getraind. De kinderen in deze video wisten hierdoor wat er nodig is om zichzelf en hun familie te redden.

Om deze video te bekijken moeten de marketing-cookies geaccepteerd zijn.

Cookie-instellingen beheren

Leren om anderen te helpen

Iemand die binnenkort naar school zal gaan in een van de tijdelijke leercentra die we hebben gebouwd is de 16-jarige Jagadish uit het Sindupalchowk district. Hij is enthousiast over het nieuwe schooljaar en zegt: “Ik wil graag wetenschap studeren. Als ik een wetenschapper ben vind ik iets nieuws uit wat andere mensen kan helpen.”

 
Jagadish

 

Help kinderen in Nepal!

Doneer nu