Home - Actueel - Belastingontwijking - ActionAid Amsterdam Tax Tour

ActionAid Amsterdam Tax Tour

 

  • Wat: De eerste Amsterdam Tax Tour 2015 van ActionAid met belastingbetalers, politici en financiële experts
  • Tijd: Maandag 23 november 2015, 14.00-15.30 uur
  • Plek: Op- en uitstappen bij Station Amsterdam Sloterdijk (plek volgt na aanmelding)

 

Route door de belastingjungle

Amsterdam, 17 november 2015 – Achter welke Amsterdamse gevels gaat belastingontwijking schuil? Ontwikkelingsorganisatie ActionAid Nederland organiseert op 23, 28 en 29 november de Amsterdam Tax Tour dwars door de belastingjungle van Nederland. De ActionAid-dubbeldekker rijdt langs hotspots van belastingontwijking, vanaf Amsterdam Sloterdijk via de Zuidas naar Amsterdam Zuidoost.

Met deze Amsterdam Tax Tour wil ActionAid laten zien hoe Nederland internationale belastingontwijking mogelijk maakt. “Ons land is een spil voor internationale belastingtrucs van megabedrijven’, legt Gijs Verbraak van ActionAid uit “Dat is wel legaal, maar niet normaal.”

Belastingontwijking is vrij onopvallend omdat de afspraken over internationale winsten in besloten kring worden gemaakt. Vooral ontwikkelingslanden worden hard geraakt, omdat zij zonder belastinginkomsten geen eigen zorg- of onderwijs kunnen opbouwen. Maar zelfs voor welvarende landen als Nederland pakt het nadelig uit. ActionAid pleit voor transparantie en betere regels voor het heffen van belasting op internationale bedrijven.

Amsterdamse Hotspots  

Tax Touristen krijgen bij het opstappen een plattegrond van Amsterdam met Tax Hotspots, o.a. de grote trustkantoren, accountantskantoren en banken en een aantal actuele en traditionele belastingontwijkers zoals Apple, Heineken, Starbucks en bands zoals de Rolling Stones en U2.

Reisleider Lars Sörensen gidst de Tax Touristen op maandag 23 november in ongeveer anderhalf uur langs de Amsterdamse hotspots terwijl een deskundigenpanel vragen beantwoordt. Deze jury bestaat uit Ewald Engelen (hoogleraar sociale geografie);  Arnold Merkies (financieel woordvoerder voor de SP in de Tweede Kamer); Paul Tang (financieel woordvoerder van de PvdA in het Europarlement); Quote-journalist en auteur van het boek Het Belastingparadijs Henk Willem Smits, Esmé Berkhout (beleidsmedewerker Oxfam Novib) en Gijs Verbraak (beleidsmedewerker ActionAid).

Aanmelden Tax Tour 2015

ActionAid nodigt reguliere belastingbetalers uit om mee te rijden met de Amsterdam Tax Tour. Volg het spoor van megawinsten en steek iets op over de Nederlandse belastingjungle: aanmelden kan nog voor de Tax Tours op 23, 28 en 29 november via www.actionaid.nl/taxtour.

Wie wordt de ActionAid Tax Topper 2015? 

Zes juryleden nomineren op maandag 23 november hun persoonlijke Tax Topper, met een uitleg over de rol in belastingontwijking via Nederland. Tax Toeristen kunnen daarna hun stem uitbrengen op een van die zes Tax Toppers. De winnaar van de ActionAid Tax Topper 2015 wordt op 29 november bekendgemaakt, nadat de laatste stemmen zijn geteld.