Home - Actueel - Duurzame aarde - Landrechten - Justine uit DR Congo verwacht een recordoogst

Justine uit DR Congo verwacht een recordoogst

Nog maar een jaar geleden sloeg Justine Mapendo (32) met haar gezin op de vlucht vanwege de burgeroorlog die sinds de jaren negentig woedt in de DR Congo. Toch is er sindsdien veel gebeurd. Na een periode van armoede, waarbij ze met gevaar voor haar leven voedsel moest zoeken in het bos, verbouwt ze nu haar eigen voedsel én fokt ze cavia’s. Samen met andere dorpelingen uit Kanyatsi ontvangt ze landbouwtraining en -middelen van ActionAid. Voorlichting helpt. Dit blijkt uit het verhaal van Justine.

‘Het is nooit gemakkelijk geweest om mijn gezin te onderhouden,’ vertelt Justine. ‘Er was altijd te weinig geld voor voedsel en de huur. Mijn man heeft namelijk geen vaste baan, waardoor we geen stabiel inkomen hadden. Hij heeft wel voorgesteld om zich aan te sluiten bij het leger maar aangezien daar veel risico’s aan kleven, heb ik hem gesmeekt om te blijven. Ondertussen waren mijn kinderen ondervoed.’

Net als veel anderen ging Justine het bos in om voedsel te zoeken. Een risicovolle onderneming, waarbij ze kans liep om verkracht te worden door rebellen.

Slimme oplossingen

Justine werd door ActionAid geselecteerd voor een voedselproject dat vrouwen op het Afrikaanse platteland ondersteunt met training en landbouwmiddelen. De familie kreeg landbouwwerktuigen, voedingsgewassen, zaden en vijf cavia’s. ‘De cavia’s zijn een uitkomst, want in mijn cultuur mogen vrouwen geen geiten slachten. Maar over cavia’s wordt niets gezegd,’ legt Justine uit. Ook nam de Congolese deel aan trainingen op het gebied van landbouw.

Help vrouwen zoals Justine

Klik hier