Home - Actueel - Belastingontwijking - De Panama Papers: hoe de rijken der aarde vrouwen hun rechten ontnemen

De Panama Papers: hoe de rijken der aarde vrouwen hun rechten ontnemen

Belastingontwijking is weer in het nieuws. Belastinggeld dat gebruikt had kunnen worden voor openbare voorzieningen. Openbare voorzieningen die nodig zijn om gelijke rechten voor mannen en vrouwen te creëren. Afgelopen maandag lekte er een enorme hoeveelheid informatie uit van een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca. Het wordt tijd om belastingontwijking grondig aan te pakken.

 
Foto: Copyright: Owen Miyanza/Demotix/ActionAid

De 11,5 miljoen documenten van de ‘Panama Papers’ onthullen de oneerlijke deals van de rijken der aarde, inclusief wereldleiders, politici, ambtenaren en meer dan 200.000 bedrijven en stichtingen. De informatie toont aan hoe rijken miljoenen dollars doorsluizen vanuit ontwikkelingslanden naar brievenbusfirma’s en buitenlandse banken.

Het minimaliseren van belastingverplichtingen is niet altijd strafbaar. Er bestaat niet eens een onafhankelijk instituut dat de internationale belastingontwijking onderzoekt. Maar dat betekent niet dat er geen slachtoffers zijn. Als de rijken der aarde sjoemelen met hun boekhouding, dan gaan miljoenen dollars verloren die zo hard nodig zijn voor publieke voorzieningen die met overheidsgeld worden betaald, zoals scholen en ziekenhuizen.

Vaak zijn het vrouwen die de uiteindelijke prijs betalen: door te zorgen voor zieke familieleden, of door slachtoffer te worden van seksueel geweld omdat er onvoldoende politie is op straat. 

ActionAid zet zich, als deelnemer van het Tax Justice Network, al jaren in voor een eerlijker internationaal belastingstelsel. Dit doen wij door onderzoek te doen naar brievenbusfirma’s, campagne te voeren en door de lokale bevolking te trainen in ‘budget tracking’, waardoor ze kunnen zien of de overheidsinkomsten ook daadwerkelijk goed terecht komen.

Laat ook je stem horen en teken de petitie! Het is nu aan ons om druk uit te oefenen op onze regeringen om een eerlijker internationaal belastingstelsel te bewerkstelligen. Meer dan ooit is het nu tijd om het belastingstelsel, en daarmee armoede en ongelijkheid, aan te pakken.

Kom in actie tegen belastingontwijking!

Klik hier