Home - Actueel - Noodhulp - Honger dreigt voor miljoenen in Afrika

Honger dreigt voor miljoenen in Afrika

El Niño is een wereldwijd natuurverschijnsel dat om de paar jaar optreedt. Het wordt veroorzaakt door een ongebruikelijke warme oceaan, die het weerpatroon wereldwijd verstoort. Dit keer zijn de effecten van El Niño extremer dan ooit en tegelijk verandert ook het klimaat in toenemende mate. Het jaar 2015 was al het warmste ooit gemeten.
 

De gevolgen zijn desastreus. Door de droogte mislukken oogsten en heerst er honger en ondervoeding. Alleen al in het oosten en zuiden van Afrika, de meest geteisterde gebieden, kampen 34 miljoen mensen met voedselproblemen. De verwachting is dat dit aantal wereldwijd zal oplopen tot zestig miljoen. Vrouwen en kinderen worden – zoals vaak in noodsituaties – het hardst getroffen.

Flauwvallen op school

Tsitsi (31) uit Zimbabwe zorgt in haar eentje voor haar vier kleine kinderen. Door de droogte is haar oogst mislukt en zag ze zich genoodzaakt om bij haar schoonmoeder in te trekken.

“Omdat ik nog borstvoeding geef, heb ik zelf ook meer voedingsstoffen nodig. Het schoolgeld van mijn 8-jarige zoon kan ik niet meer betalen. Ik ben bang dat de school hem binnenkort naar huis stuurt.”

Buren van Tsitsi vertellen over kinderen die op school flauwvallen van de honger. Van ActionAid krijgt Tsitsi nu financiële hulp om de komende vier maanden in haar basisbehoeften te voorzien.

Noodhulp

ActionAid verleent op dit moment noodhulp in onder meer Afrika. We richten ons op kwetsbare groepen, zoals alleenstaande moeders, zwangere vrouwen en kinderen. Dit doen we door:

  • reparatie van waterpunten op centrale plekken;
  • levering van voedsel en water;
  • financiële hulp voor voedsel.*

*ActionAid en andere organisaties beschouwen geldoverboekingen momenteel als de beste methode, omdat het sneller is dan het sturen van voedsel – een optie die in het verleden voor veel logistieke problemen heeft gezorgd. Het beschermt ook de waardigheid van de ontvangers, die hierdoor niet de hele dag in de rij hoeven te staan voor voedsel. Alleen geselecteerde gezinnen die van het geld daadwerkelijk eten kopen, komen voor deze optie in aanmerking. Zij krijgen een code via een sms-bericht, die ze bij een lokaal geldkantoor kunnen inwisselen.

Voedselzekerheid op lange termijn

El Niño is een terugkerend fenomeen. Daarom werkt ActionAid, zoals bij alle projecten, aan een oplossing voor de lange termijn. Dit doen we samen met de lokale bevolking, want zij weten het beste wat ze nodig hebben. Om voedseltekorten in de toekomst te voorkomen, doen we het volgende:

  • Uit verschillende studies blijkt dat investeren in kleinschalige landbouw één van de meest effectieve manieren is om honger en armoede tegen te gaan, omdat dit direct effect heeft op de voedselzekerheid in arme gemeenschappen.
  • We voeren campagne om het beleid van overheden en bedrijven structureel te veranderen en landroof tegen te gaan.
  • Daarnaast doen we er alles aan om investeringen in duurzame en klimaatbestendige landbouw te stimuleren.
  • We verbeteren de positie van vrouwen door hen te organiseren in vakbonden, zodat ze beter toegang krijgen tot land en landbouwmiddelen.

Help je mee een einde aan honger te maken?

Red levens