ActionAid is een van de organisaties die Brussel oproept om grondstoffenhandel met conflictgebieden te stoppen. © ActionAid

Wat zijn conflictmineralen?

Conflictmineralen zijn grondstoffen die worden verhandeld door rebellen in landen als Colombia en de Democratische Republiek Congo.  Deze conflictgrondstoffen komen vervolgens in Europese elektronische apparatuur terecht. De winsten die de rebellen uit deze grondstoffenhandel halen worden gebruikt om wapens mee te kopen. Wapens waarmee ze de lokale bevolking bedreigen en beroven. Europese consumenten dragen hierdoor indirect bij aan mensenrechtenschendingen.

Controles op conflictmineralen ook in producten

In de laatste onderhandelingen wordt er afgesproken of de controles op conflictmineralen alleen gaan gelden voor de import van ruwe grondstoffen, of dat ook alle mobieltjes, iPads en andere elektronische apparaten worden gecontroleerd. In de open brief benadrukken de internationale organisaties dat een wet die zich enkel richt op ruwe grondstoffen de rebellen het brood niet uit de mond zal nemen, omdat deze maatregel tot op heden veel te makkelijk omzeild kan worden. De meeste conflictmineralen komen simpelweg Europa pas binnen als ze al verpakt, verhandeld en verwerkt zijn in het eindproduct.

Oproep aan minister Ploumen 

De oproep richt zich tot minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, omdat zij de onderhandelingen voorzit als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Zij kan de oproepen van vele bedrijven, investeerders, maatschappelijke organisaties, religieuze leiders en honderdduizenden Europese consumenten gebruiken niet negeren.