Home - Actueel - Geen categorie - “Ik geloof echt in onze werkwijze”

“Ik geloof echt in onze werkwijze”

Na een veelbewogen carrière, waarbij ze voor vele ontwikkelingsorganisaties over de hele wereld werkte, is Arelys de Yanez sinds 2014 senior program officer bij ActionAid Nederland.
 

“Sinds twee jaar werk ik voor ActionAid omdat ik echt geloof in onze aanpak: de empowerment van de lokale bevolking, zodat ze zelf hun rechten kunnen opeisen.  Bij de Bernard van Leer Foundation, waar ik voorheen werkte, onderzocht ik wat ontwikkelingsprogramma’s effectief maakt. De 10 meest succesvolle programma’s vertoonden hetzelfde, interessante patroon: bewegingen waren, als gevolg van de bottom-up benadering, effectiever dan NGO’s. Een beweging blijft immers groeien, in tegenstelling tot een NGO.

Bij ActionAid leren we mensen voor zichzelf op te komen. We maken hen bewust van hun rechten en leiden hen op tot volwaardige gesprekspartners. Op deze manier kunnen ze zelf hun regeringen tot verantwoording roepen. We give tools, but they take action. Daarnaast werken we samen met lokale partners, zodat het initiatief ook daadwerkelijk afkomstig is vanuit de gemeenschappen.

We give tools, but they take action.

Een fantastisch project is de Girls Clubs, dat leiderschap onder vrouwen stimuleert. In door mannen gedomineerde gemeenschappen is het extra belangrijk dat vrouwen bewust zijn van hun rechten en een stem krijgen in besluitvorming. Vooral omdat veel vrouwen alleenstaand zijn, als gevolg van bijvoorbeeld conflicten en ziekten. Dankzij de Girls Clubs voelen meisjes zich veiliger, blijven ze langer op school en worden ze meer gerespecteerd in de gemeenschap. Daarnaast maken we ook leraren en dorpshoofden bewust van het belang van onderwijs. En tot slot oefenen we invloed uit op autoriteiten om investeringen in onderwijs te verhogen.

Dit is waar onze campagne tegen belastingontwijking om de hoek komt kijken, want belangrijke basisvoorzieningen zoals onderwijs worden betaald van belastinggeld. Om ervoor te zorgen dat het geld ook daadwerkelijk goed terechtkomt, trainen we gemeenschappen in budget tracking. Het is echt een brede aanpak. En dit is nog maar één voorbeeld van ActionAid’s werk.

ActionAid is een beweging die streeft naar rechtvaardigheid en gelijkheid, want ongelijkheid staat aan de basis van de meeste problemen. We kijken waar problemen raakvlakken hebben en zorgen ervoor dat al ons werk is geworteld in gemeenschappen. We mobiliseren mensen en openen kansen. Ik geloof echt in ActionAid en onze werkwijze.”

Bio

Arelys de Yanez studeerde Psychologie in Venezuela. Daarna werkte ze 20 jaar als sociaal psycholoog in de non-profitsector en hield ze zich onder meer bezig met community development en capacity building. Sinds 16 jaar woont en werkt Arelys met haar gezin in Nederland. Na te hebben gewerkt voor onder meer Plan Nederland en Oxfam Novib, kwam ze in 2014 bij ActionAid terecht als senior program officer.