Home - Actueel - Vrouwenrechten - Afrikaanse vrouwen laten hun stem horen

Afrikaanse vrouwen laten hun stem horen

Ayet Margret (37) uit Oeganda werd door haar man mishandeld en kon nauwelijks voldoende voedsel verbouwen om haar kinderen te voeden. Nu helpt ze vrouwen in haar omgeving om op te komen voor hun rechten en maakt ze winst met haar bedrijf.

De 37-jarige Margret is nu zowel voorzitter van de REFLECT-groep in haar dorp als van de vrouwenbond National Resistance Movement. Als we praten met deze zelfverzekerde, glimlachende vrouw is het moeilijk haar oude leven voor te stellen, die ze omschrijft als arm en eenzaam: “Ik had weinig contacten en was bang om naar bijeenkomsten te gaan. Nu durf ik zelfs te spreken voor een groep!”

Jarenlang werd Margret mishandeld door haar man; een alcoholist die haar sloeg als hij dronken was. Ze hadden moeite om hun drie kinderen te voeden. “Het leven was destijds niet makkelijk,” vertelt Margret. “We hadden weinig te eten en ook nauwelijks geld voor schoolkosten en kleding.” De Oegandese kon niet leven met deze realiteit. Samen met haar drie kinderen verliet ze haar man, vastbesloten om een betere toekomst op te bouwen.

Ze vond steun en kracht bij een REFLECT-groep van ActionAid in haar dorp, een plek waar plattelandsvrouwen samenkomen om te leren over hun rechten. Hier leerde Margret om voor zichzelf op te komen.

Ook kreeg ze training in landbouwtechnieken en ondernemersvaardigheden, waardoor ze haar boerenbedrijfje kon uitbreiden en haar leefomstandigheden verbeteren. “Het voedsel van mijn land verdeel ik: één deel is voor mijzelf en mijn familie om op te eten, het andere deel is voor de verkoop,” vertelt ze trots. 

Nu helpt ze ook andere vrouwen om voor zichzelf op te komen. “Ik ben gekozen tot voorzitter van de REFLECT-groep en heb daarna leiderschapstraining gevolgd. Onlangs ben ik ook gekozen tot voorzitter van de vrouwenbond.”

Margret is een van de vrouwelijke gemeenschapsleiders die lokale autoriteiten ter verantwoording roepen als het gaat om vrouwenrechten, vooral landrechten voor vrouwen. Want slechts 1 procent van de Afrikaanse vrouwen is eigenaar van een stuk grond, wat hen in een afhankelijke en onzekere positie brengt. Ook in Oeganda zijn landrechten voor vrouwen slecht geregeld.

In oktober zullen Afrikaanse boerinnen, waaronder Margret, bijeenkomen bij de berg Kilimanjaro in Tanzania om hun recht op land op te eisen. Vanaf het hoogste punt in Afrika zullen ze hun stem laten horen.

Wil je Margret en de andere vrouwen steunen?

Dat kan!