Home - Actueel - Belastingontwijking - “ActionAid’s hulp is structureel en duurzaam”

“ActionAid’s hulp is structureel en duurzaam”

Paul Burger steunt ActionAid sinds 1993 met zijn bedrijf Ideële Verzekeringen. Hiervoor maakte hij een selectie uit verschillende maatschappelijke organisaties. Waarom koos hij ervoor een deel van zijn omzet af te staan aan ActionAid?
 
Paul Burger draagt al jaren 5 procent van zijn omzet af aan goede doelen, waaronder ActionAid. “Ik heb vertrouwen in de deskundigheid van ActionAid’s medewerkers.”

“Ik kom uit een communistisch milieu en ben dus opgevoed met een gemeenschapsideaal,” vertelt Paul. “Ik had al vroeg door dat communisme niet werkt, maar mijn bevlogenheid om een bijdrage te leveren aan een betere wereld is gebleven. En maatschappelijk verantwoord ondernemen werkt wél.

Met mijn bedrijf Ideële Verzekeringen draag ik 5 procent van de omzet af aan goede doelen. Daarbij probeer ik een breed veld te dekken, van ontwikkelingshulp tot natuur, milieu en mensenrechten.

Wat betreft ontwikkelingshulp koos ik onder meer voor ActionAid. Dat begon ooit met de anti-apartheidsbeweging, die ik een warm hart toedroeg en van waaruit ActionAid is ontstaan. Tegenwoordig vind ik ActionAid onderscheidend vanwege de soms gewaagde en controversiële werkgebieden waarop zij zich begeven. Zoals belastingontwijking: legaal maar maatschappelijk gezien zeer verwerpelijk. Andere bedrijfsmatige donateurs willen aan dit soort projecten meestal hun handen niet branden: niet alleen is het een minder ‘aaibaar’ onderwerp, maar ook zijn ze bang zakenpartners af te schrikken. Ik ondersteun dit project juist graag omdat ik denk dat belastingontwijking een belangrijke veroorzaker is van de mondiale welvaartsverschillen.

“Ik vind een hoge return on investment belangrijk: met zo weinig mogelijk middelen zoveel mogelijk gedaan krijgen.”

Bij de selectie van goede doelen vind ik het belangrijk dat de hulp structureel en duurzaam is. Het aanpakken van belastingontwijking is daar opnieuw een goed voorbeeld van. Als westerse wereld geven we met onze linkerhand ontwikkelingshulp, om het vervolgens met onze rechterhand weer af te pakken in de vorm van belastingontwijking. ActionAid heeft oog voor deze diepere processen.

Tot slot let ik op een hoge return on investment: met zo weinig mogelijk middelen zoveel mogelijk gedaan krijgen. Er moet zoveel mogelijk naar projecten en campagnes gaan, en zo weinig mogelijk aan de spreekwoordelijke strijkstok blijven hangen.

Ik ben tevreden over de relatie die ik in de loop der jaren heb opgebouwd met ActionAid. Ik heb vertrouwen in hun deskundigheid en als ik vragen heb, weet ik de juiste mensen vinden. Ook de directeur is naar mijn mening een kundig persoon. Hij komt uit het bedrijfsleven én is maatschappelijk betrokken. Dat zie je direct terug in het huidige beleid van ActionAid. In de toekomst hoop ik nog eens wat te doen met micro-verzekeringen in ontwikkelingslanden — wellicht ligt daar een nieuwe mogelijkheid voor samenwerking.”