Home - Actueel - Noodhulp - Vrouwen zijn de sleutel bij wederopbouw

Vrouwen zijn de sleutel bij wederopbouw

ActionAid is al enkele jaren werkzaam in Haïti. Na de aardbeving in 2010 hielpen we bij de wederopbouw. Daarnaast geven we trainingen om de gemeenschappen weerbaar te maken voor eventuele nieuwe rampen. Onze aandacht gaat vooral uit naar vrouwelijk leiderschap. Hun inzet is de sleutel tot succes.*
“De training van ActionAid in 2010 heeft ons erg geholpen. We waren in staat mensen te mobiliseren en samen te werken.” © Dylan Roberts/ActionAid

In Haïti trainden we Mary Solange. Ze is verpleegster in een lokale kliniek en leidster van een vrouwengroep. Na de aardbeving in 2010 kreeg ze van ActionAid training op het gebied van leiderschap, noodhulp en wederopbouw.

“Na de orkaan heeft dit ons echt geholpen. We waren in staat mensen te mobiliseren en samen te werken. We hebben elkaar geholpen en ervoor gezocht dat de kwetsbaarste groepen, ouderen en kinderen, in veiligheid werden gebracht.”

Solange vertelt over de schade die orkaan Matthew heeft aangericht.

“De mensen in mijn dorp hebben alles verloren. De meesten hebben geen dak boven hun hoofd, waardoor ze koud en nat worden (in april is het nu regenseizoen – red) en er is een tekort aan drinkwater. De kans dat er een ziekte zoals cholera uitbreekt, is daardoor groot. Dit is het meest getroffen gebied van Haïti en toch hebben we van geen enkele organisatie hulp ontvangen, behalve van ActionAid. Zij zijn de enige organisatie de we hebben gezien.

We weten dat ActionAid er voor ons zal zijn, en daar zijn we heel dankbaar voor.

Vandaag help ik water en voedsel van ActionAid uitdelen. Ook leer ik jonge vrouwen over infecties en hoe ze zichzelf en hun families kunnen beschermen tegen ziektes.

Als we klaar zijn met de wederopbouw kunnen we ons weer focussen op duurzame landbouw. Ik leer de vrouwen in mijn dorp hoe ze de oogsten, van bijvoorbeeld kokosnoten, kunnen verbeteren. Kokosnoten helpen ons te overleven na de orkaan.

We moeten sterk blijven, vooral de vrouwen. We willen een voorbeeld zijn in ons dorp. We weten dat ActionAid er voor ons zal zijn, en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Jérémie Town, het dorp waar Mary Solange woont, is volledig door de orkaan verwoest.

* Vrouwelijke leiders zijn een belangrijke sleutel bij noodhulp en wederopbouw, zo bleek bij eerdere rampen. Vrouwen richten zich op alle lagen van de gemeenschap: eerst gaan ze na wat de behoeften zijn, dan verdelen ze eerlijk en snel de beschikbare hulpbronnen, en vervolgens verbeteren ze voorzieningen zoals onderwijs en zorg voor iedereen. Vrouwelijk leiderschap in een crisissituatie zorgt ervoor dat vrouwen actief betrokken zijn bij het nemen van besluiten. Dit kan de man-vrouwbalans blijvend herstellen, ook in rustiger tijden daarna.

Steun ons noodfonds

Klik hier