Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Al 400 miljoen mensen getroffen door trage nasleep van El Niño

Al 400 miljoen mensen getroffen door trage nasleep van El Niño

Afgelopen jaar was het tot nog toe heetste jaar ooit op de planeet, met de meest ernstige gevolgen voor mensen. Een nieuw rapport van ontwikkelingsorganisatie ActionAid concludeert dat afgelopen jaar al meer dan 400 miljoen mensen zijn getroffen mede door de lang naijlende gevolgen van El Niño op de voedselvoorzieningen.

Honger door klimaatverandering wordt ‘het nieuwe normaal’, waarschuwt ActionAid. Met name Zuidelijk Afrika, Ethiopië, Brazilië en Vietnam kampen met hun hevigste en langdurigste droogtes van de laatste decennia. Klimaatexpert Teresa Anderson van ActionAid: “Vrouwen en kinderen hebben het zwaar. Vrouwen missen het vaakst maaltijden en lopen tot wel 12 uren per dag, voortdurend op zoek naar water.”

Klimaatverandering is de belangrijkste factor voor de droogtes, maar de weersextremen van El Niño hebben deze traag uitwaaierende hongersnood verergerd. Ondanks de enorme schaal van de crisis ontsnapte de honger van 400 miljoen mensen zo aan de aandacht van de internationale gemeenschap. Overheden en hulporganisaties komen inmiddels 3,1 miljard USD tekort om alle mensen in nood te helpen. Er is na lange tijd terecht internationale aandacht voor opwarming van de aarde, maar de El Niño-crisis bewijst dat er nog hoge muren staan tussen aanpak van klimaatmaatregelen en menselijke nood. Het rapport ‘Hotter Planet, Humanitarian Crisis’ maakt duidelijk dat er extra investeringen nodig zijn om de weerbaarheid van mensen tegen klimaatverandering en natuurrampen te vergroten.

ActionAid concludeert ook: El Niño was voorspelbaar en de meest ernstige gevolgen waren te voorkomen. De internationale gemeenschap moet voortaan meer doen aan klimaatfinanciering in de vorm van capaciteitsopbouw en adaptatiestrategieën voor boeren en boerinnen, vindt de ontwikkelingsorganisatie. Rijke landen kunnen eerder geld inzetten voor hulp, maar kwetsbare landen moeten hun respons op traag ontwikkelende rampen beter gaan aanpakken. Klimaat- en humanitaire organisaties tenslotte kunnen samen optrekken voor betere resultaten.

Einde persbericht///

Editors’ notes

Het rapport is hier te lezen/downloaden: http://www.actionaid.org/sites/files/actionaid/hotter_planet.pdf

In Marrakech vindt op dit moment de COP22 klimaatconferentie plaats over concrete uitvoering van het Verdrag van Parijs. ActionAid ontwikkelings- en klimaatexpert Farah Kabir uit Bangladesh is in Marrakech en bezoekt daarna van 21-25 november Nederland. Vraag Elliaa Jutte van ActionAid Nederland om meer informatie: elliaa.jutte@actionaid.nl

 

Voor meer informatie, een interview over COP22, neem dan contact op met de internationale woordvoerder Paul Dyett op +44 (0) 7850 312438, paul.dyett@actionaid.org