Home - Actueel - Veilige steden - Het leven van een prostituee in Cambodja

Het leven van een prostituee in Cambodja

Maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met (seksueel) geweld. Een schokkend hoog aantal, dat in steden en ontwikkelingslanden nóg hoger ligt. Iemand die dit aan den lijve ondervindt, is Sok Leang uit Phnom Penh, Cambodja.
 

Sok Leang (37) is moeder van 3 kinderen. Met haar dochter van 18 woont ze in een donkere kamer van 2,5 bij 2 meter. De andere twee kinderen heeft ze sinds hun geboorte niet meer gezien.

Als prostituee krijgt ze dagelijks te maken met geweld en uitbuiting. Voor veel vrouwen in Cambodja is dit leven een van de weinig opties die ze hebben. Slechts 5 procent heeft een vervolgopleiding afgerond, en velen van hen leven onder de armoedegrens.

 

Voor veel vrouwen in Cambodja is dit leven een van de weinig opties die ze hebben.

Dagelijks wordt ze blootgesteld aan geweld, uitbuiting, verkrachting en seksueel overdraagbare aandoeningen. Haar huur is ongeveer 2,50 dollar per dag, wat ook ongeveer het bedrag is dat zij in een nacht verdient. Ze houdt daardoor nauwelijks geld over voor eten, het onderhoud van haar dochter, en condooms om zichzelf te beschermen. Bovendien zegt ze: “Als je condooms in je tas hebt, ben je geen goed meisje.”

Mannen in de georganiseerde misdaad, ‘gangsters’ genoemd, vormen een groot gevaar. “Soms betalen ze me voor seks, om me daarna in elkaar te slaan en het geld weer af te pakken.” Omdat ze zo weinig verdient en een dochter moet onderhouden, loopt ze een groot risico om op straat te worden gezet. Ook wordt ze regelmatig gearresteerd.

Dit doet ActionAid

ActionAid Cambodja pakt, samen met partnerorganisatie Women’s Network for Unity (WNU), geweld tegen vrouwen zoals Sok Leang aan. Samen met de vrouwen roepen we lokale overheden op om tegemoet te komen aan hun recht op onder meer een veilige leefomgeving.

Laat vrouwen zoals Sok Leang niet aan hun lot over.

Help mee!