Home - Actueel - Vrouwenrechten - “ActionAid praat niet alleen, maar onderneemt ook actie!”

“ActionAid praat niet alleen, maar onderneemt ook actie!”

Refiloe Mabejane is beleidsmedewerker bij ActionAid in Lesotho, een klein land in het zuiden van Afrika. Haar vader overleed toen ze 10 was en haar moeder toen ze 14 was, maar dankzij haar oma kon ze toch studeren. Ze was de eerste vrouw in haar familie die een diploma behaalde. Wat drijft haar?
 

“Mijn werk bij ActionAid is onderdeel van mijn persoonlijkheid,” vertelt Refiloe. “Ik volg mijn hart en ben altijd gedreven en tegendraads geweest. Toen ik doorkreeg dat de maatschappij er bepaalde ideeën op nahield over hoe een meisje eruit moet zien, heb ik mijn haar afgeknipt en geverfd – alles om het zwakke, meisjesachtige uiterlijk te voorkomen.”

“In Lesotho worden meisjes zoals ik – eigenzinnig en progressief – vaak gepest. Een paar jaar geleden ben ik een blog begonnen, en met succes: het werd veel gelezen en ik krijg veel positieve reacties en vragen van jonge meiden. Mijn oma zei altijd: Leef alsof niemand toekijkt. Dat probeer ik andere meiden ook mee te geven.

Ook met ActionAid’s campagne Veilige steden voor vrouwen kom ik op voor vrouwenrechten. Overal ter wereld voelen vrouwen zich onveilig, maar we hebben het recht om ons veilig te voelen, waar we ook heen gaan en hoe we ons ook kleden!”