Home - Actueel - Noodhulp - Een nieuw bestaan voor vrouwen in Haïti

Een nieuw bestaan voor vrouwen in Haïti

Het is alweer een half jaar geleden dat Haïti werd getroffen door de orkaan Matthew, die ruim 1,5 miljoen mensen raakte. ActionAid werkt al jaren in het land met lokale partnerorganisaties, en kon daardoor snel en effectief te hulp schieten. Sindsdien hebben we al bijna 58.000 mensen in de meest afgelegen gebieden geholpen.
Lachende Yolette Etienne vertelt over ActionAid projecten waar sterke vrouwen worden getraind om een leidende rol op zich te nemen
Yolette Etienne, directeur van ActionAid Haïti: “Door vrouwen een leidende rol te geven, wordt hun positie in de gemeenschap versterkt.”

De focus ligt daarbij op vrouwen, en bij het bepalen van de hulp gingen we af op de aanbevelingen van lokale gemeenschappen en partners. Zoals bij al ons werk hebben vrouwen een leidende rol bij de hulpverlening en wederopbouw.

“Bij onze projecten trainen we sterke vrouwen om een leidende rol op zich te nemen,” vertelt Yolette Etienne, directeur van ActionAid Haïti. “Zij houden rekening met de behoeften van alle betrokkenen en het versterkt de positie van vrouwen in de maatschappij, ook na de ramp. Want in een leidende rol worden ze zichtbaar en krijgen ze een stem in de beslissingen die hen aangaan. Wij zien nu al dat dat enorme impact heeft.”

Directe hulp bestaat onder meer uit voedsel, schoon drinkwater en cholera-preventiekits. Langetermijnhulp bestaat bijvoorbeeld uit kleine subsidies voor het (her)starten van bedrijven. Zo trainden we 38 vrouwelijke ondernemers om schoonmaakproducten zoals zeep en ontsmettingsmiddelen te maken en te verkopen.

Ficienne heeft haar plastic muts op en een mondkapje naar beneden als zij vertelt over de training van ActionAid
Ficienne leert een eigen onderneming in schoonmaakproducten op te zetten. Foto: ActionAid

Een van de vrouwen die hieraan deelnam is Ficienne. “Ik verloor alles in de orkaan, en ik had het al niet breed, waardoor ik nooit heb kunnen sparen, ” vertelt ze. “Deze training geeft ons zelfvertrouwen en de mogelijkheid om economisch onafhankelijk te worden. En dat is belangrijk, want veel vrouwen zijn achtergesteld in onze gemeenschap.”

Noodhulp Haïti

Help mee!